В концерта на 21 септември от 19 часа в зала

...
В концерта на 21 септември от 19 часа в зала
Коментари Харесай

Юбилеен концерт на композитора Александър Текелиев е първи за сезона на Софийската филхармония

В концерта на 21 септември от 19 часа в зала " България " Националният ни филхармоничен оркестър ще бъде воден от маестро Георги Димитров. От огромното и многообразно творчество на проф. Александър Текелиев са определени да прозвучат две творби за национален хор и симфоничен оркестър - елементи от Симфония Реквием №4 и вокалната поема " Корени ", както и акапелната ария „ Съньо, мой съньо “. Във втората част на концерта ще бъде изпълнена и Симфония №3 от Бохуслав Мартину.

В изявление за предаването " Алегро виваче " по " Хоризонт " видният български композитор и възпитател споделя признателността си към Софийската филхармония и одобрената традиция тя да отбелязва юбилеите на значимите български композитори. Маестро Георги Димитров ще дирижира по покана на самия проф. Текелиев, а единомислещият избор на национален хор пада върху " Космически гласове " с диригент Ваня Монева (от новия сезон съставът към този момент носи името на ръководителката си).

Смяната на името никога не трансформира качеството на този хор - той е прелестен, магически хор! Винаги, когато съм имал контакт с този хор, съм бил доста удовлетворен и съм си казвал: Боже мой, в тази страна има толкоз надарени хора! Трябва да се научим да ги ценим, да ги обичаме, да ги подкрепяме! За страдание това към момента не става - по думите на композитора.

Цялото изявление с проф. Александър Текелиев можете да чуете в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР