В контекста на променящите се предизвикателства и заплахи НАТО остава

...
В контекста на променящите се предизвикателства и заплахи НАТО остава
Коментари Харесай

Букурещкият формат осъди руските действия срещу България и Чехия

В подтекста на изменящите се провокации и закани НАТО остава основа на евроатлантическата непоклатимост и сигурност. Това се споделя в взаимната декларация на държавните ръководители от Букурещкия формат.

В рамките на интернационалния конгрес България, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия, Унгария, Чехия и Полша размениха отзиви и координираха свои позиции по въпроси от дневния ред на НАТО. Те се ангажираха да създадат НАТО още по-силен съюз и споделиха визии за развиването на организацията.

Държавните ръководители от Букурещкия формат (Б-9) потвърдиха своята „ увереност за мощна и трайна трансатлантическа връзка, учредена на единството и солидарността сред съюзниците”. Те показаха подготвеност да насърчат " справедливото систематизиране на тежестта” в сходство с уговорките за вложения в защитата.

„ Предстоящата среща на върха на НАТО ще постави пътя към нова глава в трансатлантическите отношения”, се споделя още в взаимната декларация.

В документа се регистрират разнообразни закани и провокации, пред които е изправен алиансът.

„ Агресивните дейности на Русия и натрупването на военни сили в непосредствена непосредственост до НАТО, в това число неотдавнашната ескалация в Черно море, по украинските граници и в нелегално анексирания Крим, както и нейните нападателни хибридни действия, не престават да заплашват евроатлантическата сигурност”, написа в документа.

Държавните глави осъждат съветските актове на бойкот на територията на Алианса, както е видно от детонациите в склада с муниции през 2014 година във Врбетице, Чехия, които съставляват жестоко нарушаване на интернационалното право.

„ Изразяваме угриженост във връзка със известия за сходен модел на държание на територията на България, както излиза наяве от информацията за продължаващото следствие в София. Ние сме изцяло солидарни с нашите съдружници Чехия и Република България”, се споделя в документа.

Държавите от Б9 заявяват, че утвърждават признатите неотдавна стратегически военни концепции за усилване на възпирането и защитата на Алианса и се ангажират с цялостното им използване. Подчертава се задължението за практическо съдействие и задълбочаване на разговора със съидейниците на НАТО в района.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР