В контекста на началото на Студената война-2, на фона на

...
В контекста на началото на Студената война-2, на фона на
Коментари Харесай

Как една засечка “обезцени” руската ядрена триада

В подтекста на началото на Студената война-2, на фона на отдръпването на Съединени американски щати и Русия от ДРСМО и сходната опасност за СТАРТ-3, към нуклеарния боеприпас и на двете страни е привлечено внимание.

Затова всички проблеми и провали в тази област стартират интензивно да се употребяват от противоположната страна за пропагандни цели, написа "Поглед инфо ".

В края на октомври в Русия бяха извършени стратегически нуклеарни командно-щабни учения „ Гръм-2019 “, в които персонално взе присъединяване президентът Владимир Путин.

Съобщено е, че е зародила изключителна обстановка: подводницата К-44 “Рязан” вместо две МКБР Р-29Р е била в положение да изстреля единствено една ракета по задачата в полигона. Според изданието, остарялата ракета не е излязла от пусковата шахта и нуклеарната подводница се е върнала в базата с нея.

Този противен случай беше доста коренно пояснен на Запад. Днес Полша се счита за може би най-лоялния съдружник на Съединени американски щати в Европа. Варшавският институт (аналитична организация, която дава рекомендации на полското правителство) направи доста просторен извод:

“В момента не всичко работи вярно в съветската нуклеарна триада и Путин не може да бъде 100% сигурен в това при положение на евентуален спор. Може да се чака, че в този момент Кремъл ще се стреми да форсира модернизацията на съветския нуклеарен ракетен потенциал”.

По принцип изказването е много самоуверено. Работата е, че на ученията подведе доста остаряло въоръжение. Атомната подводница “Рязан” е подводница на план 667БДР “Калмар”, последната в своята серия, към момента е в подготвеност.

Всички останали се извеждат от употреба или се подреждат на опашката за скрап. Същото може да се каже и за ракетите с морско базиране Р-29Р. Приети през 1977 година, те са в нашия нуклеарен боеприпас повече от 40 години.

Техният запас към този момент е съвсем привършен, изпитателните изстрелвания са нужни единствено за неговото разширение. Сега остарелите Р-29Р са сменени от МКБР “Синева”.

С други думи, може да се случи „ засечка “ и е добре, че тя беше единствено една. Подобни проблеми със остарели оръжия пораждат и при евентуалните съперници в Съединени американски щати и Англия.

Например, от 1989 година американските ракети “Тридент-2” записват четири случая на несполучливи изстрелвания и един отчасти сполучлив. В този случай американците ревизират единствено излизането на ракетите от мините, като ги взривяват във въздуха. Тоест, точността на ударите на остарели ракети в действителност не е изпитана.

През 2016 година британците имаха проблеми с “Тридент-2”. Ракетата, изстреляна от тях, загуби надзор и полетя към съдружниците във Флорида. В същото време режимът на самоликвидация въобще не сработи, имаше шанс, че самата тя падна в океана.

Има няколко известни произшествия с американския стратегически бомбардировачи B-52. Последният път изцяло изгасна от един от осемте мотора на “Стареца”. Наземните ракети “Минитман” също пораждат въпроси.

Пристигайки на дежурство през седемдесетте години, те са неведнъж осъвременени за разширение на ресурса. Освен това всеки четвърти изпитателен пуск е несполучлив или отчасти сполучлив.

Показателно е, че никой не вика, че американският нуклеарен боеприпас е ръждясал отпадък. Всеки има проблеми със старите си оръжия, само че по някаква причина само в Русия “засечките” разрешават да се създадат дефинитивни изводи.

В същото време Западът подценява обстоятелството, че всички цели на ученията „ Гръм-2019 “ бяха сполучливо уцелени. Стреляха също и нуклеарни подводници, кораби, самолети и “Искандер”.

Но да се приказва за това в западната преса е скучно. Интересна е само еднократната „ засечка “.

Превод: В.Сергеев
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР