В контекста на живот, придружен от смартфон с литиево-йонна батерия,

...
В контекста на живот, придружен от смартфон с литиево-йонна батерия,
Коментари Харесай

Тест драйв: Hyundai Kona EV

В подтекста на живот, съпроводен от смарт телефон с литиево-йонна батерия, от преносим компютър с литиево-йонна батерия, от смарт часовник с литиево-йонна батерия и от безжични слушалки с литиево-йонна батерия, моторите с вътрешно горене са малко... old school. На процедура те съставляват алуминиев кожух, цялостен с масло и куп шумни железни елементи, задвижвани от сила, отделена посредством горене на останките на праисторически същества.

Виж, електричеството е много по-изтънчено. То е знак на модерността, софтуерния напредък и бъдещето. И тук въобще не става въпрос за екология.

Истината е, че електрически автомобили са се правили и преди повече от век, те не са нещо ново. Но едвам в този момент те са задоволително ефикасни, с цел да си коства да им обърнем същинско внимание и да си ги представим като цялостен сурогат на колите, задвижвани от мотор с вътрешно горене.

Защото дано бъдем почтени със себе си, никой не се нуждае от противен и дребен електрически автомобил, който може да измине да кажем 150 километра с едно зареждане, а самото то да лишава цяла безкрайност.
 Снимка 493117

Човек се нуждае от добре изглеждащ електрически автомобил, който може да побере четиричленно семейство и да го откара на море да вземем за пример - без да се постанова прекъсване за следобедна сънливост и дозареждане на колата. Точно подобен автомобил е Hyundai Kona EV .

ЩО Е Търговско отделение

СУХАТА ИНФОРМАЦИЯ

Модификация: електрически

Работен размер: -

Мощност: 204 к.с.

Въртящ миг: 395 Нм

Ускорение: 7.6 сек. до 100 км/ч

Максимална скорост: 167 км/ч

Максимален пробег (WLTP): 449 км

Капацитет на батерията: 64 кВч

Базова цена: 66 870 лева

Отвън Hyundai Kona EV наподобява като съвременен и стилен SUV модел, без никакви дизайнерски екстремности. Фаровете му са присвити, като че ли е преситен с ориз, само че поради южнокорейските му корени, това е ненапълно предстоящо.

Необичайното във външния му тип е неналичието на радиаторна решетка начело. Такава не му е потребност, тъй като под капака има електродвигател, който не се нуждае от огромни радиатори.

ВЪТРЕШЕН ЧОВЕК

Когато влезем вътре, всичко наподобява общоприетоо. Да, няма скоростен лост, на който да си отпуснем ръката, няма даже и джойстик, само че това е ситуацията в цифровия свят. Ще би трябвало да се оправяме с четирите бутона, с които се избират познатите ни от всяка автоматизирана скоростна кутия позиции - N, D, R, P.
 Снимка 493119

Има и още един значим бутон, на който написа Start/Stop. Уловката тук е, че вероятността да си помислим, че същият този бутон не работи, е огромна, изключително в случай че нямаме опит с шофирането на други електрически автомобили.

Натискаме го - светват лампички по таблото, и нищо повече. Готови сме за тръгване, само че тон няма. Оборотомер също. И с това би трябвало да свикнем.

Хубавото е, че вътре ни е много удобно. Тестовият автомобил разполагаше с отопление и изстудяване на кожените седалки, сензорен екран за мултимедийната система и стъклен шибедах, през който можехме да гледаме небето, което не замърсяваме с изгорели газове.

А ВЪРВИ ЛИ

Не просто върви, а е напряко занимателен за каране. Та какъв брой са колите на релативно налична цена, които имат задоволително мощ, с цел да превъртят гуми в придвижване при скорост от 40-50 км/ч при внезапно подаване на газ?
 Снимка 493118

Hyundai Kona EV е един от тях - изключително в режим Sport. Най-семпло казано, това е режимът, който се интересува минимум от разхода на електрическа енергия и най-вече от нашето развлечение. Останалите са Comfort и Eco, чиито имена приказват задоволително за това какво можем да чакаме.

И ВСЕ ПАК

Проблемът на множеството електрически автомобили е неналичието на инерция, и Hyundai Kona EV не прави изключение. При естествените коли, когато се движим и вдигнем крайници от газта, колата продължава да се движи по инерция. При електрическите автомобили това не е по този начин и повода е прочувствено елементарна.

МОЖЕ ДА: изминава километри за стотинки

НЕ МОЖЕ ДА: обиколим света с него

ЛИПСВА МУ: скоростен лост

Когато вдигнем крайници си от газта, колата стартира да оказва противодействие, т.е., скоростта понижава. По този метод системите стартират да генерират ток, посредством който се удължава оставащият пробег. Това е отлично от позиция на успеваемостта, само че малко неприятно, тъй като нещо като че ли ни дърпа обратно. Все отново посредством настройките можем да понижим това противодействие, като платим съответната цена - по-малко генериран ток, с който да дозаредим батерията.

Плюсът е, че при по-добро обмисляне, може съвсем да не употребяваме спирачка в градски условия, което пък ще понижи експлоатационните разноски в дълготраен проект.
 Снимка 493121
С изцяло заредена батерия, по-скъпата Kona с 64 кВч батерия може да измине малко над 400 километра, което значи, че можем да си позволите много дълги пътувания.

Разбира се, планирането е в основата на притежаването на електрически автомобил, от която и да е марка. Трябва да измислим по какъв начин да заредим батерията, когато пристигнем.

В един съвършен свят там някъде ще има мощна зарядна станция наоколо, което ще ни спести изморителното очакване за зареждане от общоприет контакт.
 Снимка 493115

Ако имаме гараж, целесъобразно е да влагаме в една такава станция, с цел да си облекчим живота в всекидневието, тъй като с нея 85% от батерията ще са заредени за по-малко от час.

Ако нямаме гараж, тогава имаме енергиен проблем. Едно от решенията е да вървим постоянно на шопинг в някой мол, където постоянно има зарядни станции, или да използваме такава наоколо до офиса.
 Снимка 493114

Зареждане от общоприет 220-волтов източник също е допустимо, само че времето за зареждане скача до 10 часа. При всяко състояние, животът с електрически автомобил към момента е малко по-сложен, в сравнение с с бензинова или дизелова кола.

Но каквито и да са проблемите, инфраструктурата се развива с часове и е въпрос на време огромна част от тях да изчезнат.

Въпреки тези провокации, животът с Hyundai Kona EV е забавен и трогателен. Натискаме педала и за милисекунди цялата мощ към този момент задвижва предните колела - не чакаме, няма планиране, няма промяна на предавки.

Возим се в изключителна тишина, която се нарушава само от оня едвам осезаем високочестотен тон, с който свързваме всичко електрическо. Чувствате се заредени и пречистени, а това е хубаво възприятие.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР