В контекста на днешната европейска криза с енергийните цени е

...
В контекста на днешната европейска криза с енергийните цени е
Коментари Харесай

Зам.-министър Николов: Създаването на обединен енергиен пазар ще осигурява сигурна и достъпна електроенергия за потребителите

В подтекста на днешната европейска рецесия с енергийните цени е значимо да се дискутират опциите за решения за обезпечаване на сигурна и налична електрическа енергия за потребителите.

Това сподели заместник-министърът на енергетиката Данаил Николов по време на пленарна среща по плана „ Подобряване на преносните благоприятни условия на районните граници посредством интелигентни пазарни технологии – TRINITY“, проведена от „ Електроенергиен систематичен оператор“ ЕАД и „ Българска самостоятелна енергийна борса“ ЕАД. Участниците в срещата обсъждаха  целите на плана – усилване на съдействието сред операторите на преносни системи в Югоизточна Европа и поддръжка за обединяването на пазарите на електрическа енергия в района и поощряване на по-голямо нахлуване на чисти сили. Изпълнителите на плана са от 19 научни организации и компании от 11 страни, включително – 6 оператора на преносни електроенергийни системи от България, Сърбия, Северна Македония, Черна гора, Босна и Херцеговина и Франция и 4 борсови оператора от България, Сърбия, Черна гора, и Унгария.

По думите на заместник-министър Николов, основаването на единен пазар на електрическа енергия е едно от главните провокации, пред които е изправена Европа. Въпреки че западните и северните райони на континента работят в продължение на години за постигането на тази цел, югоизточната част, и изключително страните, които не са членове на Европейски Съюз, не са следвали същата пътна карта. В района наоколо до нас разликите при постигането на крайната цел са огромни и неравномерностите са подчертани. България, Румъния и Гърция, като част от Европейски Съюз, към този момент са част от общия европейски пазар, посредством пазарното обединяване на българо-румънската граница за времеви небосвод „ ден напред “ и „ в границите на деня “, и на българо-гръцката граница, за времеви небосвод „ ден напред “.

Този развой на обединяване би трябвало да продължи, осигурявайки повече конкуренция и по-добри благоприятни условия за доставяне с електрическа енергия в района. За постигането на тази цел и за улеснение на свързването на пазарите на електрическа енергия в Югоизточна Европа – както сред самите тях, по този начин и в границите на обединявания интегриран пан-европейски пазар, са нужни набор от решения за усилване на съдействието сред операторите на преносни системи в Югоизточна Европа.

Вярвам, че този план, финансиран от програмата на Европейския съюз за научни проучвания и нововъведения – „ Хоризонт 2020 “, ще насърчи обединяването на пазарите на електрическа енергия в района, като в същото време ще спомага и за по-широкото нахлуване на чисти сили както в България, по този начин и в целия район, посочи Николов.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР