В Конгреса на САЩ започнаха изслушванията по разследване за бунта

...
В Конгреса на САЩ започнаха изслушванията по разследване за бунта
Коментари Харесай

Комисията за бунта на 6 януари 2021 г. обвинява Тръмп в опит за преврат

В Конгреса на Съединени американски щати започнаха чуванията по следствие за протеста на 6 януари 2021 година, когато ядосана навалица от последователи на предходния президент републиканец Доналд Тръмп нападна постройката на Конгреса, до момента в който той удостоверяваше успеха на демократа Джо Байдън в президентските избори.

Комисия от конгресмени, която повече от година проверява невиждания протест, с общо девет жертви и доста ранени, разгласи, че той не е бил импровизиран, а по-скоро предизвикан от Тръмп като част от " опит за прелом ", съобщи Асошиейтед прес.

Тръмп и до през днешния ден твърди, че успеха на изборите му е била открадната посредством машинация - изказвания, за които няма никакви доказателства, само че в която огромна част от последователите му не престават да имат вяра.

Изслушванията, които се чака да бъдат шест единствено този месец започнаха с прожекция на 12-минутно видео от още непоказвани подиуми на принуждение и със стряскащи свидителства от вътрешния кръг на някогашния президент.

Те приказват, че обществените му неистини за изборна машинация са провокирали офанзивата и са сложили в заплаха американската народна власт.

“Демокрацията остава в заплаха ", сподели членът на Камарата на представителите Бени Томпсън, демократ от Мисисипи, който председателнства комисията.

Изслушването беше планувано в най-гледаното телевизионно време, с цел да може излъчването му да стигне до колкото може повече американци.
https://www.clubz.bg/uploads/2022/06/Бени Томпсън и Лиз Чейни 9 юни 2022 АП Българска телеграфна агенция.jpg " border= " 0 " alt= " " width= " 700 " height= " 467 " /> Председателят на комисията Бени Томпсън и зам.-председателката Лиз Чейни. Снимка АП/БТА
“6 януари беше кулминационната точка на опит за прелом, дръзновен опит, както един от бунтовниците го сподели в резюме след 6 януари - да бъде свалено държавното управление, продължи Томпсън. - Насилието не беше инцидентно ".

Изслушванията може да не трансформират възгледите на Америка за нападението над Капитолия, разяснява АП, само че следствието на комисията е предопределено да бъде обществено удостоверение за него.

Агенцията отбелязва, че преди междинните избори наесен и предвид на това, че Тръмп обмисля отново да се кандидатира за президент през 2024 година, окончателният отчет на комисията цели да документира най-насилствената офанзива против Капитолия от 1814 година (войната сред Съединени американски щати и Обединеното кралство, когато английските войски завладяват Вашингтон - б.р.) и да подсигурява, че тя няма да се повтори.

" В тази страна има хора, които жадуват за власт, само че не обичат и не почитат това, което прави Америка велика: предаността към Конституцията, предаността към върховенството на закона, нашия общ път да изградим по-съвършен съюз ", сподели още Томпсън.

" Трябва да се надигнем против истината с искреност, кураж и увереност. Трябва да покажем, че сме почтени за даровете, които са изконно право на всеки американец ", добави той.

Вчерашните свидетелства в чуването демонстрираха по какъв начин Тръмп обезверено се е придържал към подправените си изказвания за изборна машинация, викайки последователите си на Капитолийския рид на 6 януари, когато Конгресът трябваше да удостовери изборните резултати, макар че хората към него са упорствали, че Байдън е победил.

В непоказван до момента видеоклип Комисията сподели имитация от някогашния министър на правораздаването и основен прокурир Уилям Бар, който е свидителствал, че е споделил на Тръмп, че изказванията за нагласени избори са " нелепости ".

В различен клип дъщерята на някогашния президент Иванка Тръмп свидетелства пред комисията, че почита мнението на Бар, че не е имало изборна машинация.

“Аз одобрих това, което той сподели ", рече тя.

Други видеосвидетелства демонстрираха водачи на екстремистките групи " Пазители на клетвата " и " Гордите момчета " по какъв начин се готвят да щурмуват Капитолия здаради Тръмп. Един след различен участници в безредиците са признали пред комисията, че са пристигнали пред Капитолия, тъй като Тръмп ги е повикал.
https://www.clubz.bg/uploads/2022/06/Изслушване за протеста на 6 януари в Конгреса 9 юни 2022 ап бта.jpg " border= " 0 " alt= " " width= " 700 " height= " 467 " /> Комисията демонстрира документален кадър, на който се вижда макет на бесилка пред Капитолия, донесен от участниците в протеста на 6 януари 2022 година Снимка АП/БТА
“Когато президент на вземе ограниченията, нужни да резервира нашия съюз, или по-лошо - аргументи конституционна рецесия, ние сме в миг на най-голяма заплаха за нашата република ", сподели републиканката Лиз Чейни, член на Камарата на представителите от Уайоминг.

Тя прочете удостоверение, че когато споделили на Тръмп, че тълпата скандирала да бъде обесен вицепрезидентът Майк Пенс, тъй като отказал да блокира изборните резултати, Тръмп е дал отговор, че те може би са прави и че Пенс " си го заслужава ".

В залата бяха и служители на реда, взели участие в отбраната на постройката на Конгреса на 6 яунари 2021 година, които се просълзиха при фрагментите, показващи по какъв начин нападатели окървавят техни сътрудници с дръжки от флагове и бейзболни бухалки. Полицайката Каролин Едуардс описа по какъв начин се подхлъзнала в локва от кръвта на други хора, до момента в който участниците в протеста са нахлували около нея в Конгреса. Тя е получила черепно-мозъчна контузия в мелето.

“Беше кланица. Беше безпорядък ", сподели Едуардс.

Откакто напусна поста си предходната година, Тръмп продължава да поддържа подправените си изказвания, че загубата му на изборите през 2020 година от президента демократ Джо Байдън е резултат от необятно публикувана машинация - изказване, което беше отхвърлено от голям брой съдилища, щатски изборни чиновници и членове на личната му администрация.

Близки сътрудници на Тръмп, които са разговаряли с комисията, включват сина му Доналд-младши, щерка му Иванка и шурей му Джаред Къшнър, някогашният изпълняващ длъжността основен прокурор Джефри Роузън, някогашният основен прокурор Уилям Бар и висши помощници на някогашния вицепрезидент Майк Пенс.

Тръмп назова през вчерашния ден в изказване комисията " политически бандити. "

Освен Едуардс в чуването през вчерашния ден персонално свидетелства и британецът Ник Куестед, режисьор, който е снимал фрагменти на крайнодесните " Горди момчета “, упрекнати в планирането на смъртоносната офанзива.

Други чиновници на полицията на Капитолия, които са се сражавали с бунтовниците на 6 януари, участваха измежду публиката на чуването, в това число Хари Дън, който носеше тениска с надпис " въстание " и Майкъл Фаноне, който е бил обичай и подложен на електрошок по време на нападението.

В деня на нападението починаха четирима души, един от тях беше прострелян смъртоносно от полицията, а останалите са умряли от естествена гибел. Над 100 служители на реда бяха ранени, а един от тях умря на идващия ден.По-късно четирима чиновници се самоубиха.

Комисията желае да потвърди освен, че нападението е било планувано със съдействието на членове на екипа на Тръмп, само че и че съществува непрекъсната опасност за демокрацията в Съединени американски щати.

Вчера Байдън разказа нападението като " ясно, демонстративно нарушаване на конституцията ", като съобщи пред кореспонденти:

" Мисля, че тези мъже и дами са нарушили закона, пробвали са се да извърнат резултата от изборите. "

Проучване на публичното мнение на Ройтерс/Ипсос, оповестено през вчерашния ден, акцентира партийното користолюбие, през което доста американци гледат на нападението. То откри, че измежду републиканците към 55 % имат вяра на погрешното изказване, че леви протестиращи са управлявали нападението, а 58 % имат вяра, че множеството от протестиращите са спазвали законите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР