В конфликта между властите на САЩ и Венецуела на първи

...
В конфликта между властите на САЩ и Венецуела на първи
Коментари Харесай

Коммерсантъ: Русия и САЩ си премериха намесите във Венецуела

В спора сред управляващите на Съединени американски щати и Венецуела на първи проект се подвигна американският Конгрес. Камарата на представителите едновременно утвърди три законопроекта, касаещи Каракас, написа съветският „ Коммерсантъ “.

Единият законопроект изисква от Държавния департамент да оцени „ степента на опасност от съветското въздействие във Венецуела “ и да създаде тактика за противопоставяне. Обсъждането на законопроектите мина скоро след идването на съветските военни в Каракас, което представители на Вашингтон и венецуелската съпротива дефинираха като интервенция във вътрешните работи. В същото време управляващите във Венецуела и Китай застанаха на страната на Москва, като упрекнаха Съединени американски щати в прям цинизъм като „ страна с над 800 военни бази по целия свят “.

В близко време американският Сенат ще гласоподава три законопроекта, засягащи Венецуела, които долната камара на Конгреса утвърди във вторник. В единия от тях „ изрично се осъждат всички насилствени дейности на режима на Николас Мадуро и на силите за сигурност в страната при блокирането на доставките на филантропичната помощ “. Конгресмените настояват, че Съединени американски щати възнамеряват през 2020-2021 година да изпратят филантропични помощи за венецуелците в размер не по-малък от 300 млн.долара.

Вторият законопроект планува възбрана на доставки от друго американско съоръжение за венецуелските силоваци. А третата самодейност директно визира Москва и планува Държавният департамент да направи оценка на „ евентуалната опасност, която руско-венецуелското съдействие в областта на сигурността ще донесе на Съединени американски щати и на други страни от Западното полукълбо “. Авторите на законопроекта приканиха дипломатическото ведомство да създаде тактика за „ противопоставяне на съветското въздействие във Венецуела “. Лицата, които, по мнението на Държавния департамент, от името на Русия оказват поддръжка на венецуелските силови структури, ще бъдат под възбрана да пътуват до Съединени американски щати, а издадените им визи ще се анулират.

В документа се отбелязва също, че финансовата поддръжка за Каракас от Москва се ускорява, както и военната. През декември предходната година, се показва в текста, съветските ракетоносци Ту-160 летяха до Венецуела, а през януари тази година Русия изпрати там „ вербовчици, свързани с групировката Вагнер, за обезпечаване сигурността на Николас Мадуро “. И Москва, и Каракас опровергаха това.

Допълнителен мотив за приемането на този законопроект стана идването във Венецуела на два самолета с 35 тона товари и 99 съветски военни отпред с началника на основния щаб на сухопътните сили Василий Тонкошуров. Дипломатически източник в Каракас акцентира пред съветската държавна организация РИА Новости, че военните са пристигнали за присъединяване в двустранните съвещания „ в границите на продължаващото съдействие сред двете страни “, а визитата им е обвързвана с реализацията на контракти, подписани преди доста години.

Новината провокира предстоящо отвращение в редиците на венецуелската съпротива и нейните съдружници. Така един от основните съперници на поддръжниците на Чавес, някогашният претендент за президент Енрике Каприлес, в Туитър се обърна към „ господата от съветското външно министерство: „ Обяснете на народа какво ще вършат във Венецуела съветските военни. Те ще оказват помощ на народа или ще поддържат узурпатора? Ако това не е интервенция, какво тогава донесоха. Венецуела не се нуждае от оръжия. Тя има потребност от храна и медикаменти “.

Обединяващата страните от Западното полукълбо Организация на американските страни съобщи, че военно съдействие с „ режима, узурпиращ властта “. Тази позиция поддържа и съветникът на президента на Съединени американски щати по националната сигурност Джон Болтън в Туитър: „ Съединени американски щати няма да търпят, когато враждебни непознати военни страни се намесват в достиженията на общите цели на страните от Западното полукълбо – демокрацията, сигурността и върховенството на правото “.

Не по-малко предстояща бе и реакцията на тези, които поддържат Николас Мадуро. „ Какъв цинизъм единствено, когато страна като Съединени американски щати с над 800 военни бази по целия свят, забележителна част от които са в Латинска Америка, и с възходящ боен бюджет над 700 милиарда $, желае да се намеси в програмата за военно-техническото съдействие сред Русия и Венецуела “, написа в туитър министърът на външните работи на Боливарианската република Хорхе Арреас. Тези негови думи получиха поддръжката на другия завършек на земята: представителят на китайското външно министерство Ген Шуан съобщи, че „ Латинска Америка не принадлежи на никоя избрана страна и не е нейният заден двор “. „ Страните от Западното полукълбо са суверенни самостоятелни страни и сами могат да вземат решения за съдействието си с някого “, добави той.

В Москва във вторник още веднъж разкритикуваха позицията на Съединени американски щати . Говорителката на съветското външно министерство Мария Захарова разяснява във Facebook филантропичния аспект на спора и означи: „ Ако една огромна страна от Западното полукълбо /САЩ/ спре да трови народа на Венецуела със наказания, а втора страна от Източното полукълбо /Великобритания/ и цяла редица интернационалните банкови структури отблокират милиарди долари венецуелски пари за своя сметка, то венецуелците и сами ще могат да си купят лекарства и продоволствия без помощите на „ положителния Вашингтон “.
А ръководителят на интернационалния комитет при съвета на федерацията Константин Косачов, също във Facebook, предложи да „ показа реакцията на международната общественост в нейната западна интерпретация /т.е. на самия Запад и на подвластните от него държави/, в случай че Русия одобри закон за битката с въздействието на Съединени американски щати , примерно, в Украйна “. Той дефинира американския законопроект като акт на „ недопускане на съветската интервенция в американската интервенция “ в работите на Венецуела.

„ Никакви американски законопроекти няма да повлияят на развиването на нашите връзки с Венецуела “, заключи Косачов. В удостоверение на това пристигна и изказването на енергийното министерство за мощната заинтригуваност на двете страни за разширението на взаимно преференциалното партньорство в региона на топлинно-енергийния комплекс. Конкретни планове в тази сфера, а и други, ще се обсъдят на 4-7 април – тогава в Москва е планувано следващото съвещание на руско-венецуелската интернационална правна комисия.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР