- В кондиция ли е БСП за кметските избори? И

...
- В кондиция ли е БСП за кметските избори? И
Коментари Харесай

Кирил Добрев пред DarikNews: Удвояване броя на кметовете ще означава завръщане на БСП в местната власт

- В кондиция ли е Българска социалистическа партия за кметските избори? И на коя формула ще заложи - на чисто партийни претенденти, или на самостоятелни, подкрепени от социалистическата партия?

Предизборните акции за Българска социалистическа партия не са свършвали. Срещите с нашите членове и симпатизанти, а и с жители отвън структурите ни, не са спирали. Това поддържа партията в кондиция. Местните избори са най-сложни, поради другите специфики по места. Едно е несъмнено – претендентите ни ще са хора, които са готови, дават отговор на упованията на жителите и в случай че бъдат определени, ще наложат нов жанр на локално ръководство. В общините, където Българска социалистическа партия има свои кметове и през днешния ден – продължаваме да стоим зад тях и да ги поддържаме, тъй като са потвърдили във времето, че без значение какъв брой е мъчно да работиш като кмет на опозиционна партия, те намират метод и хората ги припознават. Очаквайте приятни изненади. На тези локални избори Българска социалистическа партия вади едно напълно ново потомство политици, които са готвени през последните 3-4 години.

- Безспорно огромните градове са във фокуса на огромните партии. За социалистите София от години е рубиконът, който не може да премине. Мая Манолова с вас ли е, или не?

Без още да има удостоверение, че Манолова ще се включи в предизборната конкуренция, към този момент съперниците й демонстрират, че я одобряват за действителна опасност, а нападките им й дават изключителна известност. Искам да подчертая, че допирната линия сред нас и Мая Манолова са жителите, които желаят смяна в София, а не партийната й принадлежност преди да стане омбудсман. Най-важното е софиянци да имат опция, която се занимава с същинските проблеми на столицата като качеството на въздуха, на ремонтите, проблемите с топлофикация, застрояването. Предизборната акция стартира с няколко фал старта за ръководещите - ремонтите по " Графа ", неудачното " разкрасяване " на столицата с монументи и пейки и продължава с тротинетките. Надявам се с изключение на гоненето на атрактивност, въпреки всичко да има сериозен диалог за София, тъй като тя е емблема за всички българи. Изтъкването на извоювани регионални градове е прелестно занятие за партийните централи, за самочувстие, само че политиката на Българска социалистическа партия не дели хората на такива в огромни и дребни обитаеми места. Просто не ни приляга.

- На какви взаимни отстъпки сте подготвени, с цел да спечелите? Дали цената на успеха ще включва безпринципни съюзи с така нареченото дясно?

Целите ни като управление са две - един път да спечелим, само че въпреки това да не загубим облика си на партия, която има друго виждане за ръководството на общините. За нас общината не е компания, която провежда нагласени публични поръчки и разпределя запас на доближени предприемачи. Фокусът ни е върху стандарта на живот на хората, а не върху механичното асимилиране на средства за планове, чиито резултат не се усеща от локалното население. И какво от това като се качиш на почитната стълба с купена победа и по-късно не подобриш живота на хората там? Това е къса популярност, която се връща с негативен знак след време. Както историята демонстрира гласоподавателят прости най-трудно грешките на Българска социалистическа партия. Затова съветваме сътрудниците ни по места, тъй като те са водещите на тези избори, деликатно да сортират сътрудниците си. През последните 3 години показахме, че няма да вършим компромис непременно, тъй като партията и самочувствието на нашите членове са доста по-важни от каквото и да било. В момента всяко обитаемо се нуждае от леви политики, тъй като неравенствата са огромни.

- По места към този момент следим дежурни вътрешнопартийни противоборства, като в Сливен и Ямбол. Как възнамерявате да ги превъзмогнете? От предходни избори помним, че точно врагът с партиен билет ви изиграва неприятната смешка нормално, а не идеологическият конкурент?

В момента на доста места текат номинации в цялата страна. В някои от тях се прокрадват и персонални упоритости, не мога да го скрия, а и е обикновено за политиката. Тук идва ролята на управлението, на Националния съвет да преценим дали препоръчаното ни за одобряване е най-хубавото, дали дава отговор на упованията на гласоподавателите. Това, на което държим, е претендентът да бъде избираем и съответен на упованията на хората. Няма да ви неистина, че от време на време персоналното его надвива, концепциите за момент изчезват и желанието да бъдеш кмет е по-силно от възприятието за партия. Относно " врага с партиен билет ", както се изразявате - вътрешнопартийната народна власт при нас има своите неудобства, само че ограничението й би било стъпка обратно, която настоящето управление не считаме да вършим. Иначе тази фраза не съществува в моя речник. За подобен бях апетитен от предходни управления, единствено тъй като съм изразявал друга от тяхната позиция.

- Какво демонстрират вътрешните социологически изследвания, които сте поръчали - къде имате най-големи шансове?

Да се наемам с прогнози два месеца преди изборите в тази динамична конюнктура ще бъде симптом на било политическо надменност. Позволете ми да запазя за себе си информацията, само че мога да кажа, че ще има неприятни изненади за ръководещите и то в регионални градове.

- Как ще се оправи Българска социалистическа партия с безпаричието след орязването на дотациите? Заговори се за съкращения на партийния уред, за понижаване на заплати на " Позитано " 20, в това число и в партийната телевизия?

Не се безпокойте, ще се оправим. Ние в Българска социалистическа партия знаем и 2, и 200, за разлика от ръководещите. По-големият въпрос е какъв брой е " демократично " да спреш финансирането на опозицията. Това е следващото доказателство, че Българска социалистическа партия е единствената спънка пред спокойството на ръководещите. Тезите на всякакви анализатори, че видите ли Българска социалистическа партия не е опция, не е съпротива, просто увиснаха. Ако си беззъба съпротива, тогава за какво ни стопират? Ако бяхме послушни, щяха да си ни " поддържат ". И тъй като футболната тема е настояща, по тази причина ще ви дам образец - това е като да решиш един мач служебно посредством съдията. В последна сметка обаче се вижда, че публиката остава недоволна.

- Ще съумеете ли да постигнете помирение с вътрешната съпротива най-малко до изборите, или да чакаме още ръкопашен пердах на пленума на 3 септември, към този момент за кметските номинации?

Винаги може да се стигне до съгласие, в случай че се водим от правила, а не от персонални претекстове. Досега не съм участвал на нито един кардинален спор с по този начин наречената вътрешна съпротива. Моето разбиране е, че разговорът в никакъв случай не е просрочен и е необходим на всички равнища, стига да ни води общата идея и общата цел – победа на локалните избори.

- Развръзката от вота калкулира ли оставката на водача, в това число и Вашата при възможна загуба?

Развръзката от вота калкулира доста по-важни неща от един или различен пост. Като да вземем за пример ще продължат ли да съществуват феодални общини, в които жителите са крепостни селяни и са принудени да гласоподават не съгласно волята си. Ще продължат ли да се крадат европейски средства и да се вършат безсмислени планове. Моята съществена задача като началник на щаба е да се разбие монополът на ГЕРБ в локалната власт.

- За предишните избори напуснахте Народно събрание. Този път ще останете ли в пленарна зала и отчитате ли протеста като неточност?

Причината да напуснем Народното събрание бяха неприемливите промени в Изборния кодекс. Най-голямото достижение на демокрацията за всички времена е опцията да правиш свободен избор. Смятам, че с това си държание защитихме правото на всеки. Истината е, че дългото неявяване напрегна и нас, и сътвори усещане, че Българска социалистическа партия отсъства от политическия живот. Взехме си поуките.

- Кое ще бъде победа за Българска социалистическа партия на този избор?

Като началник на щаба си слагам постижими цели. Тръгваме от много задни стартови позиции. Към днешна дата имаме към 800 съветници и по-малко от 40 кмета. /dariknews.bgУдвояване броя на кметовете и 1200 съветници, значи връщане на позициите на Българска социалистическа партия в локалната власт.

- На доста места сте дружно с АБВ. Това знак ли е за едно по-дълготрайно съдружно взаимодействие с проверка на предишното?

Винаги съм вярвал, че обединяването на левите сили би трябвало да стартира отдолу-нагоре. Какво значение има, в случай че водачите показват единение, а електоратът е разлъчен. И АБВ, и Българска социалистическа партия и другите леви обединения имаме този късмет на тези избори, в случай че успеем да преодолеем персоналните си ползи и упоритости, и сложим общия триумф преди всичко. Изборите ще бъдат тест за това дали сме узрели да вървим дружно.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР