В Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е постъпило ,

...
В Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е постъпило ,
Коментари Харесай

Сделката за €600 милиона между Villeroy & Boch българската Ideal Standard влезе в КЗК

В Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е постъпило, касаещо придобиването на надзор от страна на Villeroy & Boch на " Идеал Стандарт - Видима " АД.

Припомняме, че през септември Villeroy & Boch подписа обвързващо съглашение за придобиване на индустриалните компании на Ideal Standard Group. 

Според формалния доклад на българското сдружение към 31 декември 2022 година, приходите от продажби за годината възлизат на над 496 млн. лв.. Нетната загуба за годината е 9 млн. лв., при стойност на индикатора от 4,72 млн. лв. облага за миналата година. Служителите на трудов контракт по данни към месец юли тази година наброяват близо 3 000 души. Дpyжecтвoтo имa двe пpoизвoдcтвeни бaзи в гpaд Ceвлиeвo и eднa в ceлo Гpaдницa.

Интегрираната компания, след привършване на договорката, ще се причисли към най-големите европейски производители на артикули за баня. Акциите на компанията се продават от фондове под ръководството на Anchorage Capital Group и CVC Credit.

Цената на придобиване се основава на оценка на компанията от почти 600 милиона евро.

В резултат на сливането, оборотът на Villeroy & Boch в бранш бани и уелнес ще се удвои до 1,4 милиарда евро. Заедно с бизнеса за хранене и начин на живот, той може да доближи 1,7 милиарда евро (995 млн. евро през 2022 г.) като цяло за групата.

Това не е първият опит за придобиването на българското сдружение, откакто прeз 2021 година още веднъж. По непотвърдена информация тогава договорката пропадна поради спор за оценката на активите компанията.

Ян Петер Тевес, изпълнителен шеф на Ideal Standard, споделя: " Villeroy & Boch и Ideal Standard се допълват взаимно освен във връзка с продуктите, само че и във връзка с марките и ще получат взаимна изгода от другите канали за продажба. И двете компании ще играят основна роля в бъдещото развиване на промишлеността. Очакваме това развиване! "
 Villeroy & Boch придобива българската Ideal Standard в договорка за €600 милиона
От втория опит, против 600 000 000 евро Ideal Standard въпреки всичко бе добит от по-голям съперник

Севлиевското сдружение е с годишни доходи за близо половин милиард лв.

Новата експертиза отваря вероятности за напредък

Производствената база на Ideal Standard в бизнеса с фитинги, опитът в бизнеса с планове и мощните пазарни позиции във Англия и Италия ще обезпечат на Villeroy & Boch усъвършенствано пазарно навлизане и покритие на характерни райони и продуктови сегменти. Тези дългогодишни марки в този момент сплотяват мощните си страни.

" Секторът на баните продължава да е бързоразвиващ се световен пазар, само че това е пазар, на който резултатите от мащаба ще бъдат все по-важни за опазване на конкурентоспособността и привличане на бъдещи вложения. Дори единствено заради тази причина придобиването съставлява вярната стратегическа стъпка за Villeroy & Boch. В допълнение, Ideal Standard е чудесно продължение на нашия личен бизнес модел. Това предвещава нова епоха за бранш бани и уелнес и за Villeroy & Boch като цялоа ", декларира Андреас Шмид, ръководител на Надзорния съвет на Villeroy & Boch.

Villeroy & Boch ще финансира договорката с налични пари и парични еквиваленти, както и с дълг в размер на почти 250 милиона евро. Сделката предстои на нормалните регулаторни прегледи и утвърждения, както и на сполучливото назад изкупуване на облигационната емисия от 325 милиона евро, издадена от Ideal Standard International S.A.

Deutsche Bank AG е финансов консултант, а White & Case е юридически консултант на Ideal Standard.

През 2007 American Standard, дълготраен притежател на Ideal Standard, дружно с останалата част от бизнеса си обвързван с бани и кухни за 1.27 милиарда евро на фонда Bain Capital Partners. Те от своя страна реструктурираха бизнеса, само че заради задлъжнялост през 2018 година се оказа, че контролът му се държи от Anchorage Capital Group и CVC Credit Partners.
 Villeroy & Boch не съумя да купи притежателя на
Villeroy & Boch не съумя да купи притежателя на " Идеал Стандарт - Видима "

Германската фамилна група искаше да придобие групата, която има и три индустриални бази в България
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР