В Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ днес бе

...
В Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ днес бе
Коментари Харесай

Разходната компонента на цената на природния газ може да се увеличи почти двойно

В Комисията за енергийно и водно контролиране /КЕВР/ през днешния ден бе разисквано предлагането на " Булгартрансгаз " за нарастване на разходната съставния елемент за балансиране. Със заявление от 2 август " Булгартрансгаз " предлага разходната съставния елемент на цената на природния газ за новата газова година /01.10.2018 - 30.09.2019 г./ да стане 1,52 лева./MWh. В момента тя е 0,78 лева./MWh. Операторът на директната и газопреносната мрежи предлага още за интервала 01.10.2018-14.04.2019 година размер на използвания толеранс 3 % и отпадане на толеранса от 15.04.2019 година Компанията предлага още понижаване на дребната промяна на 8 на 100 за газова година 2018/2019, с цел да се облекчи на финансовата тежест върху ползвателите на газопреносната система на използвания режим на балансиране.

Данаил Диков от " Булгартрансгаз " изясни, че нарастването на разходната съставния елемент се дължи главно на разликата на плануваните несъответствия. Той уточни, че поради това няма провокира шоково нарастване, само че в случай че има такова, то операторът ще предложи освобождение на сметката за индиферентност на стадии. Според него разходната съставния елемент е единствено механизъм за изчистване на сметката на индиферентност, посредством цената за балансиране. Ако сметката за индиферентност бъде препоръчано да бъде изчиствана посредством цените за транспорт, то тогава няма да има потребност от разходна съставния елемент и " Булгартрансгаз " може да предложи даже сходен вид, добави Диков.

По време на публичното разискване множеството от индустриалните ползватели на газопреносните мрежи възразиха против предлаганото нарастване. Поради тази причина ръководителят на КЕВР Иван Иванов прикани всички да изложат причините си документално, с цел да може специалистите на Комисията да се съобразят с тях. Решението на КЕВР ще бъде признато на закрито съвещание на 14 септември. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР