В Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР) обсъдиха на

...
В Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР) обсъдиха на
Коментари Харесай

При поевтиняване на газа със 6,67% от КЕВР обмислят по-евтин ток и парно с 2,34%

В Комисията по енергийно и водно контролиране ( КЕВР) разискаха навън отдалечено съвещание цените на тока , създаден от централи с високоефективно комбинирано произвеждане на електрическа и топлинна сила за измененията на цените на природния газ от 01 май 2020 година, оповестиха от КЕВР.

В подаденото от публичния снабдител заявление за цената на природния газ от идващия месец се предлага поевтиняване на синьото гориво с 6,67%.

След стопански разбор се предлага междинното понижение на пределните цени на парното от 1 май 2020 година да бъде в размер на 2,34%.

Предвиденото понижение на цената на топлинната сила за потребителите в София е с 3,03 %, във Враца - с 2,44%, в Пловдив - с 1,05% , в Плевен - с 1,55% , в Бургас - с 1,75%, във Варна - с 0,75% . Във Велико Търново потребителите ще заплащат с 1,78% по-ниска цена на топлинни услуги, а в Разград - с 1,69%.

Намалението на цената на природния газ от 1 май 2020 година ще се отрази и на преференциалните цени и награди на електрическата енергия, създадена от централи с високоефективно комбинирано произвеждане на електрическа и топлинна сила, които употребяват за главно гориво природен газ , се показва в отчета на работната група. След осъществените калкулации регулаторът планува междинното й понижение за тези сдружения от бранш " Топлоенергетика " да бъде в размер на 3,39 %.

На съвещанието на КЕВР по Skype участваха представители на " Топлофикация София " ЕАД Александър Александров и на " Топлофикация ВТ " ЕАД Емануил Зъбов.

В случай, че окончателните данни за цените на природния газ на европейските газови хъбове за април изискват смяна на към този момент препоръчаната от " Булгаргаз " ЕАД цена на природния газ, регулаторът има подготвеност да регистрира това като да го отрази в цените на топлинната сила и на електрическата сила, създадена от централи с високоефективно комбинирано произвеждане.

Окончателните цени на парното и тока ще бъдат решени на закрито съвещание на 1 май 2020 година

Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР