В коментарите си за приключилата вчера обиколка на президента Макрон

...
В коментарите си за приключилата вчера обиколка на президента Макрон
Коментари Харесай

Желязна прегръдка с Полша и надежда за споразумение

В мненията си за завършилата през вчерашния ден обиколка на президента Макрон в три европейски страни френската преса обръща доста внимание на острата замяна на реплики сред Париж и Варшава във връзка отхвърли на полската страна да затегне изискванията за командироване на служащи в чужбина.

Въпреки че посети Австрия, Румъния и България, желязната му прегръдка с Полша ще остане един от значимите акценти по време на европейското му турне, написа изданието " Журнал дьо диманш ". Френският президент гневно разкритикува държанието на Полша, като го назова " нова неточност ", осъществена от тази страна, която " се маргинализира от Европа ". " Полша няма да задава посоката на Европа ", разяснява още Макрон. Подкрепен от Берлин, френският президент се срещна с ръководителите на Чехия, Словакия, Румъния и България, като всички показаха единодушие да дискутират промяната за командированите служащи. В този случай отводът на Полша, както и този на Унгария, които образуват твърдото ядро на страните, несъгласни с препоръчаните от френска страна промени, не биха могли да бъдат спънка за легализиране на директивата.

" Франс соар " излиза със заглавие: " Макрон ускори натиска против Полша в края на визитата си в Източна Европа ".

" На полската премиерша ще й бъде доста мъчно да изясни на своя народ за какво е добре да плащаме неприятно на поляците ", нападна Макрон. Според него Варшава " изопачава " съюза, като " се опълчва на европейските ползи по доста тематики ". " Полша по никакъв метод не дефинира пътя на Европа, която е построена за реализиране на единодушие. Това е и смисълът на структурните фондове, от които Полша се употребява ", декларира още френският държавен глава.

Изданието разяснява още, че българският министър-председател Бойко Борисов, чиято страна ще поеме ротационното председателство на Европейски Съюз през януари и който би трябвало да посрещне полския водач в средата на септември, е предизвестил по време на срещата си с Макрон във Варна, че Варшава и Будапеща не би трябвало да бъдат принуждавани принудително да преодолеят съмнението си. " Полша и Унгария са наши другари, значима част от Европейски Съюз. Би било съдбовно, в случай че връзките сред страните от Европейски Съюз преминат в отворена фаза на борба ", сподели той.

Френският президент също по този начин пледира пред всички водачи в интерес на своя план за " преoсноваване на Европа " към сърцевината на страните, които са най-решени да одобряват доближаване във всички области, и изясни, че той ще предложи годишна " пътна карта " за Европейски Съюз в границите на пет до 10 години.

" Ако не предложим европейска вероятност на Западните Балкани, те ще предложат балканска вероятност за Европа ", пък предизвести българският президент Румен Радев.

Седмичникът " Лезеко " си задава въпроса съумял ли е Макрон да разцепи блока на десетте източноевропейски страни.

Ако президентската обиколка беше някак си " погълнатa " от тематиката за преразглеждането на директивата, съумя ли най-малко Макрон да завоюва залога си да раздели блока от 10 източноевропейски страни, които се оповестиха срещу всякаква промяна или смятат, че преразглеждането на трудовото законодателство нарушава правилото на субсидираност?

Равносметката към този момент излиза на половина, защото даже Прага и Братислава да споделят позиции, близки до тези на Париж, Букурещ и София показаха запаси. Френският президент, който им даде обещание поддръжката си за влизане в Шенгенското пространство или еврозоната, изрази оптимизъм в петък за " неотдавнашен компромис по амбициозните тематики, сложени на масата от Франция " във връзка среща на върха в края на октомври.

Българският министър председател Бойко Борисов също бе оптимист. Европейският комисар по икономическите въпроси, Пиер Московиси, съобщи в петък, че компромисът е бил " на разположение ". " Можем да отидем по-далеч ", сподели той. Това предложение приканва за еднакъв труд, равно възнаграждение, в това число платени отпуски и тринадесети месец, без да се поставя таван до една година на периода на командироването.

Преразглеждане на директивата може да бъде направено единствено с квалифицирано болшинство на 16 от 28-те държави-членки на Европейски Съюз. Двете непреклонни страни, Полша и Унгария, които Макрон усърдно избягна да посети по време на обиколката си, безспорно ще изпитат компликации да обединят към себе си останалите 10 страни.

" Фигаро " обобщава резултатите от президентското турне в Европа под заглавие: " Макрон се завръща от Източна Европа с вярата за съглашение ".

Френският президент заяви за доближаване с българския си сътрудник по отношение на преразглеждането на директивата, с която Франция желае да редуцира на 1 година продължителността на командировките в чужбина и да ускори инспекциите против измамите. " Аз съм изцяло убеден, че можем да дефинираме упорит и позитивен компромис за всички наши страни. Разговорите, които имах през днешния ден с президента Радев, ме вършат извънредно убеден ", сподели той.

И с цел да убеди най-нерешителните страни - в тази ситуация Румъния и България - Емануел Макрон не се поколеба да направи крачка към разширението на Шенгенското пространство. Той даде обещание, че ще поддържа влизането на румънци и българи в актуализирания Шенгенски регион и че двете страни ще бъдат пълноценно ангажирани в размислите за бъдещето на Европейския съюз.

" Либерасион " подлага на критика държанието на президента в разногласието му с Полша.

Емануел Макрон не обича да му опонират. Радразнен от отхвърли на Полша да затегне изискванията за командироване на служащи, по този начин както той желае, президентът на Републиката предприе рядко брутална офанзива против Варшава, в края на обиколката си в Австрия, Румъния и България. Той настоя, че полският народ заслужава освен това от своите ръководители, които отхвърлят да се борят против обществения дъмпинг.

В миг, когато се схваща добре с Берлин, държанието на Макрон е най-малкото контрапродуктивно, в случай че залага на обстоятелството, че по-голямата част от страните от Централна и Източна Европа въобще не желаят да бъдат сложени във " втора дивизия " и се надяват един ден да се причислят към сърцето на Европейски Съюз - еврозоната. Иначе по каква причина тези страни ще одобряват да жертват своите стопански ползи в кратковременен проект, в случай че Макрон им каже, че те не са покрай центъра на Европа?

За момента страните от Централна и Източна Европа го играят като в поговорката " И вълкът утолен, и агнето цяло ". Макрон се завърна във Франция единствено с уверението, че до октомври ще има промяна на директивата от 1996 година, какъвто ангажимент поеха министър председателите, с които се срещна. Но каква ще бъде тя към този момент остава неразбираемо, защото през юни към този момент имаше квалифицирано болшинство, което можеше да одобри предложение от Европейската комисия за смяна на изискванията на за командироване. Тогава Франция блокира тази опция с вярата да получи още повече.

Публично водачите на тези страни доста внимаваха да не дадат и най-малката индикация за това какво са склонни да одобряват. Макрон, въпреки това, не беше по-разговорлив и просто повтори нападките си против директивата от 1996 година " Формата, под която тя действа, е изменничество към eвропейския дух в неговите основи ", сподели той. " Единният европейски пазар и свободното придвижване на служащи /всъщност свободата на даване на услуги/ нямат за цел да облагодетелстват страните, които предизвикват минимум общественото право ".

С други думи, договарянията стартират.

Превод: Петя Михайлова
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР