В кои сектори на руската икономика топ мениджърите могат да

...
В кои сектори на руската икономика топ мениджърите могат да
Коментари Харесай

Заплати над $1 милион: Къде плащат най-добре на мениджърите

В кои браншове на съветската стопанска система топ мениджърите могат да претендират за най-високо заплащане? През 2019 година повече от всякъде другаде заплащат на ръководителите в нефтено-газовите компании, в тежката промишленост и телекомуникациите.

Руското издание на бизнес списанието Forbes проучва заплатите на топ мениджърите от 2006 година насам. Взимат се най-големите компании от разнообразни браншове на стопанската система и се вижда какъв брой печелят приблизително ръководителите в тези сдружения. В резултат се прави рейтинг от 12 браншове, в които шефовете печелят най-вече съгласно междинното заплащане на топ мениджърите.

Рекордът за този рейтинг принадлежи на петролната промишленост - през 2013 година междинното годишно заплащане на президентите на нефтените и газовите компании възлиза на 3,77 млн. $. През 2019 година шефовете в петролния бранш към момента остават преди всичко, само че междинното заплащане на водачите в нефтената и газовата е "само " 3,28 милиона $.

Само един път в цялата история на класацията на петролните босове бяха изпреварени от капиталовите банкери: през 2007 година, с помощта на взрива на IPO и транзакции с M&A, капиталовите банки започнаха да печелят големи пари и да заплащат многомилионни бонуси. Средната отплата за водачите в бранша по това време възлиза на 3 милиона $, в петролната индустрия - 2,4 милиона $.
Днес ръководителите на капиталови банки печелят приблизително по 1,2 милиона $ годишно - това ги слага на четвърто място в класацията. Те са изпреварени от шефовете на компании от бранша на тежката промишленост (средната заплата на мениджърите е 1,78 милиона $, 2-ро място) и телекомуникациите (1,29 милиона $, 3-то място).

Затварят първата петица ръководителите на комерсиалните банки (1,09 милиона $ годишно).

На шесто място са комерсиалните вериги (970 хиляди долара), на седмо - транспортните компании (920 хиляди долара), на осмо - фирмите за строителство и развиване (710 хиляди долара).

Ръководителите на застрахователните компании през 2019 година получават приблизително 670 хиляди $, топ мениджърите на производители на потребителски артикули - 590 хиляди $, земеделските стопанства - 520 хиляди $. На последно място са фармацевтичните компании - 400 хиляди $ годишно.

Най-голямото нарастване на междинното заплащане на висшите мениджъри е установено в превоза (49%), петрол и газ (45%), строителните компании (39%) и комерсиалните вериги (24%).

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР