В коалицията ГЕРБ-СДС има една много сериозна експертиза и един

...
В коалицията ГЕРБ-СДС има една много сериозна експертиза и един
Коментари Харесай

Румен Христов: ГЕРБ-СДС трябва да предложи сериозен кабинет с 4-годишен хоризонт

В обединението ГЕРБ-СДС има една доста сериозна експертиза и един доста сериозен опит. И Съюз на демократичните сили, и ГЕРБ са управлявали по време на рецесия. Това съобщи в утринния блок на Българска национална телевизия " Денят стартира " водачът на Съюз на демократичните сили Румен Христов.

Ако разсъждаваме прагматично, в полза на страната, аз считам, че една коалиция към ГЕРБ би била потребна - от една страна поради тази експертиза, въпреки това - да не забравяме, че въпреки и не с резултат, какъвто се надявахме да имаме, ние сме първа политическа мощ, като втората е 24 мандата след нас, акцентира Христов.

Не желая да приказвам с детайлности, само че в случай че има решение за сформиране на кабинет, ние ще участваме в него, защото сме в една коалиция. Тепърва предстоят диалозите, само че считам, че ние сме длъжни да подходим доста съществено към нашите гласоподаватели - и във връзка с фигурата ръководител на Народно събрание... имаме предложение, само че не е конкретизирано. И второ - ще имаме доста сериозен кабинет. Аз считам, че той би трябвало да бъде с небосвод 4 години, да предложим нашите политики, а какво ще реши Народното събрание, е различен въпрос, изясни Христов.

На въпрос дали биха подкрепили кабинет формиран от " ИТН " на Слави Трифонов, Румен Христов съобщи:

Г-н Трифонов, допускам, че ще подходи съществено, в последна сметка той е този, който събра най-вече от така наречен протестен избор. Ръководени и водени от разбирането, че би трябвало да има държавно управление в този тежък миг на пандемия, а не мятане незабавно в нови избори, е въпрос на диалози какви направления и политики ще бъдат препоръчани за ръководството на страната.

Относно третия мандат, Христов изясни - ролята на президента е значима - в последна сметка, той е комуникаторът, индивидът който избира коя ще бъде третата политическа мощ. Тук към този момент е гаданието - дали да даваме на Българска социалистическа партия, на Слави Трифонов или " Демократична България " - въпрос на избор е.

На въпрос дали е допустимо най-голямата партия да бъде сложена в изолираност в новия парламент, той съобщи, че всичко е допустимо. Но помним, че това не докара до положително ръководство за България. Практиката е първата групировка да събира към себе си други сходни по идеология обединения, разяснява Христов.

Според него, няма нищо неприятно и втората политическа групировка да понесе своята отговорност - аз им поисквам триумф да образуват държавно управление и да ръководят страната.

Лошият вид е да се отиде незабавно на избори - не че се опасяваме от избори или имаме някакво терзание от длъжностен кабинет, само че просто това не е процедура и за България, добави Христов.

На въпрос за какво партии в новия парламент, които дефинират себе си като демократични не поддържат ГЕРБ-СДС, Христов съобщи, че това е доста забавно, защото те са в едно политическо семейство в ЕНП.

И за мен е доста необичайно, в случай че поддържат протестърските партии, които са прокремълски, проруски, тъй че това е доста забавен въпрос, добави Христов.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР