В книгата се твърди, че Байдън е „избухнал“, докато Афганистан се срива по време на ваканцията му: „Дайте ми почивка“

...
Президентът Байдън имаше експлозивна реакция, когато му казаха, че президентът
Коментари Харесай

Президентът Байдън имаше експлозивна реакция, когато му казаха, че президентът на Афганистан е избягал от Кабул преди превземането на града от талибаните през 2021 г., според нова книга.

В петък, 12 август 2021 г., Байдън напусна окръг Колумбия за това, което се очакваше да бъде ваканция в средата на август в Кемп Дейвид. Три дни по-късно съветникът по националната сигурност Джейк Съливан му съобщава новината, че тогавашният президент на Афганистан Ашраф Гани е избягал, докато талибаните са готови да маршируват в столицата.

„Байдън избухна от разочарование“ когато чу новината и възкликна: "Дайте ми почивка!" според предстоящата книга „Последният политик“ от журналиста Франклин Фоер, която описва вътрешните работи в Белия дом по време на бедственото изтегляне от Афганистан през 2021 г.

Байдън не беше t единственият на почивка, когато Гани избяга и на света стана ясно, че изтеглянето на американците от Афганистан ще бъде много по-хаотично, отколкото очакваше администрацията.

Белият дом на Байдън очакваше постепенно предаване на отговорността на афганистанското правителство до 31 август 2021 г., когато талибаните ще започнат да поемат активна роля в управлението на страната. Вместо това талибаните бързо превзеха територии, докато САЩ се изтегляха от различни бази и маршируваха към Афганистан, преди Гани да избяга, страхувайки се за живота си.

Въпреки това, през първите седмици август 2021 г. множество високопоставени служители на Белия дом заминаха на почивка. Байдън отиде в Кемп Дейвид. Държавният секретар Антъни Блинкен беше в Хемптънс. А тогавашният прессекретар на Белия дом Джен Псаки заведе семейството си на плажа.

На 16 август 2021 г. – денят след бягството на Гани от Кабул – американски военен C-17 транспортни самолети, пълни с евакуирани, излетяха от тогавашното международно летище Хамид Карзай, но някои хора на претъпканата писта се хванаха за колесника в отчаян опит да избягат, докато самолетът излиташе.

След като видя "изображенията на афганистанци, падащи от небето", които се превърнаха в едни от най-драматичните сцени на евакуацията, Псаки знаеше, че трябва да напусне семейната си ваканция, пише Фоер.

Според до Фоер, Псаки писа на тогавашния началник на кабинета на Белия дом Рон Клайн: „Обмислям да се върна“, а Клайн отговори: „Съжалявам. Мисля, че трябва.“

Фоер в книгата се отбелязва, че Байдън проявява активен интерес към евакуацията, хвърляйки идеи да накара повече хора да се качат на самолети и да напуснат страната и поиска да бъде информиран, когато отделни хора са се измъкнали безопасно от Афганистан.

Администрацията на Байдън евакуира повече от 120 000 души от Афганистан, докато страната рухна под натиска на талибаните. Този „импровизиран подвиг на логистиката“ обаче не успя да преодолее впечатлението, че администрацията на Байдън реагира бавно, пише Фоер.

Белият дом беше „ужилен“ от факта, че най-тежките критики не идват просто консервативните медии, но също и от „колумнистите и уважаемите репортери, които вътрешният кръг на Байдън уважаваше и беше склонен да се съобразява“, се посочва в книгата на Фоер.

Фоер пише, че „в разгара на кризата Байдън не нямаше време да поглъща лакомо новините, но той беше добре наясно с тежкото отразяване. „Убиват ни“, признаваше той. Това го разочарова до безкрай.“

Въпреки това, критиките не направи нищо, за да промени решението на Байдън да напусне Афганистан, нито да промени отвращението му към „конвенционалната мъдрост на външнополитическите елити“, каза Фоер. „След като се противопоставяше на заблуждаващите им прогнози за напредък толкова дълго, [Байдън] нямаше да отстъпи сега.“

„Всъщност всичко, на което беше свидетел от мястото си в Ситуационната зала, потвърди неговото вярата, че излизането от война без надежда е най-добрият и единствен курс“, пише Фоер.

Книгата на Фоер разказва за първите две години от президентството на Байдън от встъпването му в длъжност до междинните избори през 2022 г. Книгата трябва да бъде пусната във вторник от Penguin Random House.


Оригинален източник на статия: Книгата твърди, че Байдън „избухна“, когато Афганистан се срина по време на ваканцията си: „Дайте ми break'

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР