В Клисура започна усилена подготовка за празника на картофа. Фестът

...
В Клисура започна усилена подготовка за празника на картофа. Фестът
Коментари Харесай

В Клисура посрещат с топли картофи и балканска чубрица

В Клисура стартира усилена подготовка за празника на картофа. Фестът ще се организира в събота. Момичета от градчето, обечени в национални носии ще посрещат гостите с топли варени картофи и ароматна клисурска чубрица. Празникът е обичаен и в този момент е неговото 31-во издание, описа кметицата Генка Тодорова.

Земеделските стопани от Клисура към този момент редят в атрактивна галерия плодове с неповторими размери и причудливи форми на празника. Плодовете-феномени ще бъдат показани в една от залите на читалището. Празникът е отдаден на картофа - най-тачената земеделска култруа в града, която преди повече от столетие е намерила добър банкет в полите на двете планини - Средна гора и Стара планина.

Редом с възрастните в изложбите, показващи изобилието на реколтата от земеделския труд, се включват и децата. Цяла седмица те редят в прелестни сувенири и играчки естествени материали - шишарки, борови клонки, забавни камъчета, открити в плодородните клисурски градини.

От през днешния ден локалните кулинари запретнаха ръкави, с цел да приготовят най-вкусните и с несравним тип ястия от картофи, плодове и зеленчуци, отглеждани в техните стопанства. Блюдата ще бъдат подредени в самостоятлена галерия. Кмеството провежда и огромен базар на плодове, зеленчуци, мед и артикули от тях.

Празникът е отдаден на картофа, въпреки в последните години вкусният зарзават да отстъпи огромна част от площите на розовите насаждения. Причината за това е неналичието на пазар за картофите, напомни Генка Тодорова. Нашето предпочитание е посредством празника да се приобщят хората с разнообразни възрасти и ползи, с цел да си създадем дружно равносметка от постигнатото през годината в земеделието, кулинарството и туризма.Той е мотив за забавление и наслада и приятни прекарвания на всички локални поданици и посетители, показа още кметицата Генка Тодорова. Паралелно ще върви и биреният фест, локалната певческа група и гостуващи фолклорни обединения ще поздарвят жителите и гостите на Клисура.
тагове Клисура Празник на картофа  В Клисура посрещат с топли картофи и балканска чубрица
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР