В Клинична лаборатория на УМБАЛ Св. Иван Рилски“ – София

...
В Клинична лаборатория на УМБАЛ Св. Иван Рилски“ – София
Коментари Харесай

УМБАЛ Св. Иван Рилски: Нов тест измерва имунитета срещу SARS – CoV-2 преди и след поставянето на ваксина

В Клинична лаборатория на УМБАЛ „ Св. Иван Рилски “ – София беше въведен нов тест за оценка на имунитета против COVID-19.
SARS – CoV-2 II Quant е количествен способ, който мери антитела от клас G, в това число вирус обезвреждащи антитела. Тези антитела са щитът, който се задейства в организма, когато вирусът се опита да ни нападна. Методът е разработка на американски производител и получи CE марка при започване на тази година.
В УМБАЛ „ Св. Иван Рилски “ и все още има тест, с който се мери съществуването на антитела IgG, ориентирани против нуклеокапсидния протеин (NCP) от вътрешността на вируса. Неговата роля е по-скоро да покаже дали човек се е срещал с вируса или не. Докато новият способ е с нараснала сензитивност към шиповидния протеин (Spike, S), който се намира на повърхността на вируса.
„ Шиповидният протеин притегли вниманието на учените, тъй като има основно значение за навлизане на вируса вътре в клетката гостоприемник. При среща със SARS – CoV – 2 имунната ни система стартира производството на антитела като главно те са ориентирани към нуклеокапсидния и шипестия протеини. Не всички антитела обаче имат обезвреждащ резултат. Неутрализиращи антитела се образуват главно против Receptor binding domain (RBD) на S – протеина, т.е. против тази част от вируса, която е виновна за връзката му с клетката гостоприемник. Колкото повече са антителата против RBD, толкоз по-защитен е човек “, изяснява доктор Ирена Иванова, шеф на Клинична лаборатория в УМБАЛ „ Св. Иван Рилски “.
Ваксини, основани на RBD (антиген или неговата mRNA), каквито са тези на Pfizer-BioNTech и Moderna, карат имунната система да създава антитела и по-конкретно IgG към RBD, които са с обезвреждаща интензивност.
Диапазонът на антителата, който се мери от SARS – CoV-2 II Quant е от 21.00 AU/mL до 80 000.00 AU/mL. Към момента към момента няма насъбрани данни от какъв титър нагоре се счита, че човек е задоволително предпазен. Най-високият титър, който е измерен до момента в лабораторията на болничното заведение (тестът е въведен преди седмица), е 22 000 AU/mL
SARS – CoV-2 II Quant е подобаващ за премерване на количеството на антителата преди постявянето на ваксина, както и по-късно, с цел да се оцени какъв е бил отговорът на организма. За вземането му се употребява кръв от вената. Цената е 30 лева, а резултатите излизат в границите на деня.
РАБОТНО ВРЕМЕ на Лабораторията по клинична имунология
8:00 – 16:00 (понеделник-петък)
Не е належащо авансово записване.
 
Всичко за ковид - следете
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР