В Китай отбелязват 30 г. от кръвопролитните студентски демонстрации в

...
В Китай отбелязват 30 г. от кръвопролитните студентски демонстрации в
Коментари Харесай

Мълчание и засилени мерки за сигурност на 30-тата годишнина от кръвопролитията в Китай

В Китай означават 30 година от кръвопролитните студентски демонстрации в Пекин с безмълвие и засилени ограничения за сигурност , написа " Гардиън ".

Правителството крепко работи за угнетяване на дебатите за една от най-мрачните глави в историята на страната, когато Пекин разположи танкове и бойци, които избиха хиляди стачкуващи, част от придвижване, призоваващо за демократични промени.
 Китай показва
Китай показва " мощно неодобрение " от " арогантността " на Помпео за " Тянанмън "

Refinitiv блокира публикации на " Ройтерс " за " Тянанмън " от платформата Eikon

Днес управляващите ускориха ограниченията за сигурност на площад " Тянанмън " в Пекин, където на 3 против 4-ти юни 1989 година хиляди хора бяха избити.

Тълпи от туристи чакат на опашки, с цел да преминат през защитата, която ревизира документите и багажа им. Цивилни и униформени служители на реда патрулират в региона. Бронирана полицейска кола е паркирана на улица, която води към площада. Запитан за спомагателните инспекции, служител на реда отговори: " Днес е малко специфичен ".
 Китай оправдава и до през днешния ден насилието на
Китай оправдава и до през днешния ден насилието на " Тянанмън " преди 30 години

Във вторник се отбелязва годишнината от кръвопролитното събитие

Пътят към площада е блокиран. Не се позволяват задгранични публицисти на площада . Цивилни служители на реда не разрешават на публицистите да вършат фотоси, като разтварят чадъри пред тях.

Китай излезе с няколко известия във връзка годишнината, само че като цяло трагичното събитие се пропуща в учебниците по история . Днес формалните медии не загатнаха годишнината, а вместо това излязоха със публикации за акция на китайския водач Си Дзинпин за събирането на боклука и с апели да се " помни задачата " на Китайската комунистическа партия.

Според разнообразни информации броят на починалите на площада през 1989 година е сред 3000 и 10 000 души.
 Китай с
Китай с " превантивни удари " по дисидентите за 30 година от събитията на „ Тянанмън ”

Вторник се означават 30 година от кръвопролитното събитие

Когато бъдат притиснати да разясняват кръвопролитието, публични представители оправдават решението на държавното управление да употребява мощ като нужда за стабилността и развиването на страната. " Правилната " политика за преустановяване на " политическата стихия " тогава, съгласно военния министър на Китай.

В понеделник държавният таблоид Global Times похвали отговора на държавното управление, наричайки го " имунизиране " на китайското общество, което му дава " имунитет против всевъзможни огромни политически земетресения в бъдеще ".

Десетки деятели са арестувани преди навършването на годишнината, а цензурата е засилена. Наложени са ограничавания на " Майките от Тянанмън " - група от възрастни дами, чиито деца са починали при митингите.

Днес на търсачката на микроблога Weibo са блокирани думи и цифри като " Тянанмън " и " 6,4,30 ".

В Хонконг деятели ще отбележат годишнината с бдение със свещи . Очаква се към 180 000 души да вземат участие.

Въпреки цензурата някои китайски жители са намерили способи да отбележат деня. Те разгласяват поеми, фотоси и песни.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР