В Китай няколко милиона бяха поставени днес в локдаун заради

...
В Китай няколко милиона бяха поставени днес в локдаун заради
Коментари Харесай

Шанхай се опасява от връщане на ограниченията заради Covid-19

В Китай няколко милиона бяха сложени през днешния ден в локдаун поради нов епидемиологичен скок на ковид, който породи опасения, най-много в Шанхай, за завръщане на рестриктивните мерки и то единствено месец след анулацията на дълъг и уморителен локдаун, съобщи Франс прес.

Министерството на здравеопазването заяви през днешния ден за към 300 нови позитивни случая в народен мащаб. Най-засегнатата зона е източната провинция Анхуей, където 1,7 милиона души от два селски региона са в локдаун.

От неделя обаче има позитивни случаи и в Шанхай. В множеството квартали се вършат наложителни проби, а всички караоке питейни заведения са затворени от сряда. Според управляващите някои от случаите евентуално са свързани точно с тези заведения.

Част от жителите на Шанхай се опасяват от връщането на всички ограничаващи ограничения, единствено 5 седмици след повдигането на локдауна в най-големия китайски град, траял два месеца. Притеснението се ускорява и от необятно споделяни в обществените мрежи изказвания за разпределяне на хранителни пакети по домовете в някои огнища на Ковид. " В квартал Путо /в центъра на Шанхай/ още веднъж изпращат зеленчуци ", се споделя в пост на локален гражданин, представен от Агенция Франс Прес.

На към 1400 км от Шанхай огромният северен град Сиан още веднъж постанова " ограничения за надзор " след появяването на огнище на Омикрон от подвариант БА 5.2. За този подвариант се допуска, че е по-заразен, само че не толкоз рисков. Въпреки това, появяването на новия подвариант е следващото предизвикателство пред Китай, една последните страни, която ползва против епидемията тактиката за " нулев коронавирус ". Тя включва всеобщи тествания, наложителна карантина при положение на позитивен Пи Си Ар тест, и частични локдауни.

Правителството счита тези ограничения за нужни, с цел да не се натоварва здравната система и да се опази възрастното население, измежду което процентът на имунизираните е релативно дребен. Всичко това обаче нанася мощен удар върху икономическата интензивност, като редица предприятия бяха принудени да затворят, а други да понижат производството си.

По калкулации на банка Номура най-малко 114 милиона китайци сега са подложени на разнообразни ограничавания върху напредването, т.е. се намират в друга степен на локдаун. Миналата седмица броя е била 66 милиона.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР