В Китай има поне 30 милиона мъже на възраст за

...
В Китай има поне 30 милиона мъже на възраст за
Коментари Харесай

Как се купува булка от Виетнам за €5000?

В Китай има най-малко 30 милиона мъже на възраст за женене, които не могат да си намерят брачна половинка и търсят други възможности - да вземем за пример вносна младоженка от Виетнам, за която трафикантите взимат по към 5000 евро, споделя " Дойче веле ".

Лан чудесно си спомня деня, в който майка й просто не се връща от пазара и изчезва. По-късно Лан научава от чичо си, че майка ѝ е в Китай. Чичото дава обещание на момичето да му помогне да отиде при майка си.

Историите от планинските региони на Северен Виетнам, напомнящи на тази на Лан, са доста. Разстоянието от нейното село до границата с Китай е едвам няколко километра. " Беше към този момент нощ, когато чичо ми ме преведе през границата ", споделя Лан. " Там ме чакаше една жена. Тя даде обещание да ме заведе при майка ми. Но когато стигнахме до другия бряг на Червената река, майка ми не беше там. "

Вместо да се срещне с майка си, самата тя била продадена за младоженка на едно китайско семейство. Незаконно и без брачно удостоверение, тийнейджърката трябвало да извършва ролята на брачна половинка срещу волята си. След няколко месеца съумяла да избяга. Случайни минувачи отвели в полицията плачещото момиче, което не знаело и дума китайски.

Според виетнамското държавно управление сред 2011 и 2017 година са били регистрирани 6000 сходни случая на трафик на дами. А броят на нерегистрираните сигурно е доста по-висок. Основните аргументи са две - изключителната беднотия във Виетнам и забележителният дефицит на дами в Китай. Тя се изяснява с провежданата сред 1979 и 2015 година строга политика на едно дете в фамилиите. Момчетата са били желани като продължители на рода, а " другите " постоянно са били абортирани.

Продавачи нерядко са роднините

Ан също била продадена. Приятел на нейния брат ѝ заречен пътешестване. После внезапно се озовала в Китай и била предлагана на китайски мъже и фамилии за младоженка. За нея била платена сума, равна на към 5000 евро, споделил с нея по-късно бъдещият ѝ свекър.

" Чувствах се като предмет, като пазарен артикул. Вече не бях човешко създание ", разказва своята обстановка по това време тя. " Мъжете идваха и ме разглеждаха като стока, която избират. Беше толкоз ужасно. "

Повечето от девойките, изнесени незаконно за Китай като булки, произлизат от доста небогати фамилии, които разполагат единствено с половината от междинния приход за Виетнам. Понякога продавачи на девойките са и личните им родственици, само че главният път за износа на " стоката " е следният: по пазарите или в обществените мрежи връстници на младите дами се обръщат към тях и ги примамват в Китай под някакъв претекст. Или ги дрогират и по-късно ги трансферират през границата.

Има ли метод за противопоставяне?

В Първа гимназия в Бао Йен във Виетнам момчетата и девойките от горния курс се събират, с цел да участват на образование, което е част от държавна просветителна акция по въпроса. Почти всеки е чувал за изчезнали девойки - от личното фамилията или измежду познатите.

Служителката на виетнамското Министерство по обществените въпроси Ву Ти Туй предизвестява за заплахите, които крие трафикът на хора. Тя споделя на младежите да не се подлъгват по обещанията за добре платена работа или по вероятността за хубав и богат мъж. " Това, през което би трябвало да преминат някои девойки и дами, е грубо - те би трябвало да обслужват полово освен съпрузите си, а и други членове на фамилията, изяснява тя на децата. Ако откажат, рискуват да бъдат набити или да не получат храна. "

Висока ограда и меморандум

Виетнамско-китайската граница е дълга съвсем 1300 км и минава през планински терен, сложен за защита. През последните години обаче се следи прогрес, споделя Тронг Ха от граничната полиция на Виетнам.

Китайците са построили ограда, която затруднява трафикантите на хора. " Подписахме меморандум с Китай и сформирахме двустранни проверяващи екипи. Съществува гореща телефонна линия за бърза връзка за инспекция на самоличността на жертвите и трафикантите. През последните години Китай оказа помощ съществено за спасяването на доста жертви. "

Още през 2019 година Пекин заяви, че при акция в страната полицията е избавила 1100 южноазиатски дами, станали жертви на трафик. Но специалисти считат, че в Китай има най-малко 30 милиона мъже на възраст за женене, които не могат да си намерят брачна половинка. И е допустимо да минат 20 години, до момента в който този дисбаланс се възстановява.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР