В Кипър бе установен нов вариант на коронавируса, съединил вариантите

...
В Кипър бе установен нов вариант на коронавируса, съединил вариантите
Коментари Харесай

Какво знаем за новия вариант Делтакрон

В Кипър бе открит нов вид на ковид, съединил разновидностите Делта и Омикрон . Експертите от дълго време чакаха невероятна рекомбинация от разнообразни линии на SARS-CoV-2, само че някои учени се съмняват в действителността на Делтакрон .

Кипърският хибрид

На 8 януари професор Леонтис Кострикис, шеф на лабораторията по биотехнологии и молекулярна вирусология към университета в Кипър съобщи, че в 25 мостри на биоматериал, получени от 11 приети в болница пациенти и 14 амбулаторни пациенти с позитивен тест за COVID-19, е открит ковид с разновидности Делта и Омикрон.

Хобридът има геном на Делта и към десетина промени, присъщи на Омикон, посочи професора. По думите му този Делтакрон няма да издържи конкуренцията с Омикрон.
Омикрон към този момент разкрива облика си: Има притеснителна разлика с предходната зима
Въпросителните към Омикрон не престават и по всяка възможност България ще е една от първите страни, където резултатът на този вид на...
Прочети повече
В Кипър доста малко мостри се секвенират.  В обществената база данни GISAID на секвенирани проби  има едвам 765 мостри, като в последните месеци няма нито една секвенирана проба, въпреки в страната заболеваемостта да нараства от ноември. 

Изведнъж през ноември в GISAID се появяват 24 мостри, взети на 24 декември. До този моменти в лабораторията на GISAID не е бил разпознат нито един Омикрон. Затова не е изключено да става въпрос за неточност при секвенирането или замърсяване, счита американският генетик Дмитрий Прусс. " Докато по-опитна лаборатория не удостовери резултатите, аз оставам песимистичен ", добавя той. 

Съмнения в съществуването му

От 24 генома, открити в Кипър, 19 имат обща разновидност - делеция 69-70 в спайк белтъка, както при Алфа разновидността. При останалите се виждат промени, свойствени за Омикрон, написа израелският генетик Шай Фляйшон, заяви РИА Новости.



Рекорден брой учители са под карантина в Кипър
Училищата в Кипър се отварят за присъствени занятия с рекорден брой учители под карантина поради ковид. Според новите правителст...
Прочети повече
Той обръща внимание и на това, че всички мостри на Делтакрон не са свързани между тях с вариация на Делта. " Ако тези това са същите 24 мостри от Кипър, то несъмнено става въпрос за замърсяване. ", добавя още Фляйшон. 

В съществуването на Делтактрон се съмнява и съветският генетик Константин Северинов. Според него това са смесени вируси, открити при един човек. 

Но професор Кострикис и неговите сътрудници упорстват, че Делтакрон съществува, отбелязва Bloomberg. Това е еволюционно разследване, също така геноми на хибрида са открити и в други страни (Израел).

Генетиците от дълго време предизвестяват за появяването на комбинации сред разновидностите. 

В Съединени американски щати и Европа сега Омикрон изтласква Делта. Той е по-заразен, само че по предварителни данни протича по-леко. 

Още от ИНТЕРЕСНО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР