В киносалоните, макар през две седалки (30% от капацитета на

...
Коментари Харесай

Светват екраните

В киносалоните, въпреки през две седалки (30% от потенциала на салона), събитието е с стратегия, отговаряща на името си. С мотото, че киното е и ще бъде. На огромен екран. Да се надяваме.

Очаквани филми на огромни създатели, френски и български акценти, както и един от шлагерите на сезона, " Земя на номади ", ще могат да видят софиянци в нормалните арт кина ( " Люмиер ", " Одеон ", Дома на киното, G8, " Влайкова ", залата на Френския институт на пл. " Славейков " ) до 22 април. Събитието включва и новото за фена VR прекарване - късометражни филми в технологията на виртуалната действителност, измежду тях и " Сляпата Вайша ". Почит към майсторите

Документът " Фелини на духовете " показва маестрото в малко известна светлина, през любознанието му към отвъдното и заниманията с картите Таро. Научаваме за персоналната врачка на създателя на " Джулиета и духовете ", в изявленията пристрастеността му споделят Тери Гилиъм и Деймиън Шазел. Класиката на Марко Ферери " Голямото плюскане " в реставрирана цветна версия е в подборката в памет на Мишел Пиколи. Бунюел назовава кино лентата " монумент на хедонизма ", Пазолини вижда екзистенциалния протест против пандиза на тялото. Роми Шнайдер е до Пиколи в изящната драма на Клод Соте " Мислех, че го познавам " ( " Макс и железарите " ). Историята е на претенциозен служител на реда и продажница с намерено сърце. " Скок в празнотата " на Марко Белокио събира Пиколи с Анук Еме като отдадени един на различен брат и сестра. Дуетът си потегля с актьорските палми от Кан 1980 година В памет на Шон Конъри е подаръкът за киноманите " Мъжът, който искаше да бъде крал " на Джон Хюстън. Филмът по новелата на Киплинг е образец за приключенско представление с комизъм и предтеча на поредицата за Индиана Джоунс. Конъри и Майкъл Кейн (като другия мошеник) споделят, че това са обичаните им функции.
" Мислех, че го познавам "
Алмодовар и другите

След " Болка и популярност " и шума към номинациите за " Оскар " испанецът влиза в два англоезични плана. Големият е по пет описа на Лучия Берлин от сборника " Наръчник за разчистване на дами ", съпоставят тексаската авторка с Алис Мънро. Като интродукция към него и до момента в който чака естествени условия за фотоси, Алмодовар осъществя остарялата си фантазия " Човешкият глас ". 30-минутна монодрама по едноактната пиеса на Жан Кокто, въодушевила го в миналото за " Жени на ръба на нервна рецесия ". " Само в кинотеатрите " е експлицитният надпис, съпътстващ филмовия откъс. Цветовете в него са магични, каквото е и наличието на Тилда Суинтън като жена, опитваща да отдели същинското от подправеното в живота си. Ролята е играна от Ана Маняни в една от новелите на Роселини в " Любов " (1947), по-късно от Ингрид Бергман и Лив Улман.

Киномански подарък е и " Фестивалът на Рифкин " на Уди Алън. В него характерният артист Уолъс Шоун е публицист и кино професор с комплексите и маниите на самия Алън, пристигнал с много по-младата си жена (Джина Гершон) на кинофестивала в Сан Себастиан. В рецесия на ревнивост сънува себе си в подиуми от обичаните си филми ( " Гражданинът Кейн ", " Персона ", " До финален мирис " ), фантазира си инфаркт и това го довежда до млада кардиоложка (Елена Аная), в която се влюбва. Накрая стига до диалог със гибелта (Кристоф Валц) като в " Седмият щемпел ". Оператор още веднъж е великият Виторио Стораро ( " Апокалипсис в този момент " ). Заради делото на Алън против продуцентите от " Амазон " и проваления му контракт с тях филмът към този момент може да бъде гледан единствено Европа.
" Човешкият глас " Капитал - брой 14
" Скъпи приятели! " на Андрей Кончаловски е за разстрела на работническата стачка в Новочеркаск през лятото на 1962, потулен от господарите на другояче " най-хуманното общество ". Черно-бялата драма на съвестта завоюва специфичния приз във Венеция предходната година, в централната роля е брачната половинка на режисьора Юлия Висоцкая. Филмът медитира към вярата и страха, сблъсква идеологическото и човешкото.

В британския " Пътуване към спомените " (Supernova) Колин Фърт и Стенли Тучи са двойка на прага на покруса с единия от тях. Спасяват се с една остаряла каравана и бягство обратно във времето към местата от предишното, където са били щастливи. Вторият режисьорски филм на артиста Хари Маккуин е лиричен и трогващ, един от любимците на рецензията за 2020 година

" Земя на номади " е с 6 номинации в главните категории на идващите оскари, Франсис Макдорманд е в кожата на Джесика Брудър, авторката на едноименната документална книга. Ванът е нейният дом, с него тя кръстосва американския Запад, среща същински лица и девствени места с атмосфера. Режисьорката Хлое Джао работи по границата с документалното и в духа на Стайнбек, придвижването към фантазията е в сърцето на Америка, номадите са новите пионери.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР