В кино Космос освен кинопрожекции ще могат да се провеждат

...
В кино Космос освен кинопрожекции ще могат да се провеждат
Коментари Харесай

Емблематичното кино Космос в Пловдив оживява отново

В кино " Космос " с изключение на кинопрожекции ще могат да се организират дребни представления и други сходни прояви след неговата реорганизация. Това стана ясно по време на представянето на плана, който студио " Стивън Джордж Интернешънъл България " изготви безплатно за община Пловдив. Той бе показан от проектантите арх. Тихомир Казаков и арх. Мария Мишинова в наличието на заместник-кмета по просвета Александър Държиков.


" Целта ни е да ревитализираме постройката, като оптимално запазим функционалността й. По външната част не променяме безусловно нищо. Ще бъде възобновен истинският планов тип на постройката ", разгласи при представянето арх. Мишинова, която в къса презентация сподели главните планувани промени.


Подземното равнище се резервира главно за механически пространства, като се обособяват и две съблекални, от които има пряк достъп към главната зала. Под земята ще има също складови пространства. На партерното равнище се отстраняват в този момент съществуващите кабинети, което ще отвори по-широко пространство. Тук ще има гримьорна и кафе-бар, който може да работи независимо, защото има независим вход. На горното равнище на процедура няма смяна в преназначението на залата. Няколкото дребни кабинета ще бъдат отстранени, като на тяхно място ще се направи един огромен офис за администрацията. Съгласно плана ще има и обособена рецепция, която да е независима от първия етаж. Има проекти за създаване и на читалня към Народна библиотека " Иван Вазов ". Предвиждат се и два обхода към залата. В нея към 25 % от местата ще са закрепени, а тези от първия ред ще могат да се отстраняват, с цел да се освобождава пространство, в случай че съответния театър изисква повече пространство. Предвижда се общо залата да има 400 места.


Според проектантите при добра организация кино " Космос " може да е готово за период от 6 месеца, а прогнозната стойност е към 5 милиона лв.. Архитект Казаков посочи обаче, че това са груби планове и все още не е правена точна сметка. Заместник-кметът Александър Държиков посочи, че компанията подарява плана и авторските права към него на община Пловдив. Той добави, че общината е спечелила към този момент всички каузи за площада пред постройката и занапред това пространство съще ще се създава. Държиков напомни, че от общината са направили голяма по размер работа по почистването на постройката. От нея са изнесени над 50 камиона с отпадъци, осъществен е и ремонт, защото е имало големи течове в залата.


Строителството на кино " Космос ", което в годините на комунизма носи името " Комсомол ", стратира при започване на 1960-та година. Сградата е издигната за 4 години и на 5 септември 1964-та приема първите си фенове. Първата прожекция е на кино лентата “Тринадесет дни”, а през годините то се превърща в едно от най-посещаваните в Пловдив, за което спомага и прелестното му местонахождение на улица " Гладстон " в центъра на града.


След 1989-та година киното е прекръстено от " Комсомол " на " Космос " и 10 години след измененията то затваря порти. Впоследствие тук се обитава дискотека и игрална зала, които обаче също са затворени и в последните към този момент близо 15 години славното в миналото кино не действа. Сега община Пловдив възнамерява да върне остарялата му популярност, като тук по проект би трябвало да се организират и начинания от Европейска столица на културата Пловдив 2019.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР