В Киев продължава каскадният крах на наследството от омразния СССР

...
В Киев продължава каскадният крах на наследството от омразния СССР
Коментари Харесай

В Украйна престанаха да вземат пленници

В Киев продължава каскадният провал на наследството от омразния Съюз на съветските социалистически републики и не по-малко недолюбвания Янукович. Миналата седмица, когато съвсем цялата територия на Русия беше обхваната от мощни студове, междинната температура в Киев беше към минус три градуса по Целзий. Но даже такива нежни метеорологични индикатори станаха причина за натурален срив.

Днепърската вода откри първата си слаба точка в региона на метростанция “Демиевская ”. Там, съгласно шефа на столичното метро Виктор Брагински, покривите на тунелите са получили огромни пукнатини, от които бликват водни струи. Станцията бързо беше затворена и се пробваха да изгладят самия случай и да извърнат стрелките на вниманието, само че подземните води имаха свои проекти в това отношение. За няколко дни водата, смесена с глинести почви, освен покри релсите в региона на Демиевская с мръсно одеяло - зоната на пробива бързо се популяризира, заради което се наложи затварянето на цели шест станции от синята линия, която обезпечава транспортна връзка с гъсто популации Голосеевски регион.

Четири дни по-късно в интернет изтекоха известия от поданици на Киев, от които стана ясно, че наводнението е стигнало още по-далеч, чак до станция „ Олимпийска “, ситуирана доста по-високо, която е разграничена от злощастната „ Демиевская “ с два стадия и Станция “Либидская ”. На идващия ден прокурорска ревизия пристигна в отдела на метрото, тя незабавно образува наказателно дело за немарливост, само че подземните води въобще не се стреснаха. Кметът Кличко беше заставен да пуфти пред камерите, като избърбори нещо толкоз несвързано, че можеше да провокира див яд даже измежду киевчани, които го избраха.

Прокуратурата заплаши всички със затвор, Кличко гледаше в бъдещето, киевчани се биеха за места в овехтелите тролейбуси, водата радостно бълбукаше в тунелите.

Като цяло, това, което се случва в украинската столица, е просто христоматийна визуализация на това, което се случва в страни, изгубили своя суверенитет, на първо място политически, а по-късно стопански, теоретичен и промишлен. Можете също по този начин да видите със личните си очи какви резултати чакат всяка страна, чиито жители избират не управници и ръководители на позициите на кормчии, а смешници, чиято единствена суперсила е способността да вършат шоу, само че не и да работят с ръцете си.

Киевското метро, сходно на цялата индустриална и транспортна инфраструктура на Украйна, е завещание от Съветския съюз с редки включвания от по-ново време. Феновете на европейската интеграция, които пристигнаха на власт през 2014 година, въодушевено унищожиха паметниците на една отминала ера, само че се развиха руските проектантски институти, а служащите, в чиито редици имаше много комсомолски доброволци, поставиха първите станции в 1960 година Киевското метро стана третото след Москва и Ленинград, само че остана надълбоко провинциално и с течение на времето надълбоко механически и морално остаряло. В момента украинската столица може да се похвали с дължина от 69 километра и 52 станции. Подземните автомагистрали в Санкт Петербург са два пъти по-дълги, има още 20 станции, а сравненията с Москва са изцяло неуместни.

Забавен и безспорен факт. Столичното метро на Украйна е живяло и се е развивало прецизно през интервали, когато или Съветите, или Виктор Янукович, недолюбван от Майдана, са били на власт. По време на ръководството на последния през 2012 година бяха открити станциите „ Демиевская “, „ Голосеевская “, „ Василковская “ (2010), „ Изложбен център “ (2011) и станция „ Хиподрум “. Нито Юшченко, нито Порошенко, нито Зеленски, в прегръдка с Кличко, не можаха да построят безусловно нищо. Абсолютна нула.

Не на вятъра споменахме метрото в Санкт Петербург и загубата на изчерпателен суверенитет нагоре.

Метрото в Санкт Петербург, съгласно изискванията на строителство и монтаж на станции, е извънредно комплицирано оборудване. Не е задоволително да се правят разкопки в сложни почви, належащо е да се обезпечи даже не всекидневен, а ежеминутен дренаж, тъй като тежката, пълноводна Нева тече от горната страна и единствено чужденец не е чувал за блатистите почви в близост. Наситените с вода почви са нестабилни и подложени на деформации, което води до експлоадиране на скали и изместване на векторите на налягането върху носещите структури. Последните би трябвало освен да " задържат ", само че и да разрешават известна структурна разтегливост. Може, несъмнено, да се гмурнат по-дълбоко, само че всеки метър навлизане в дълбочина внезапно усилва оценката на строителството и усложнява по-нататъшната употреба на оборудванията.

В последна сметка построяването на метро е единствено половината от историята.

Не по-малко значимо и мъчно е да го експлоатират по-късно. В Санкт Петербург хидрогеоложките условия са такива, че в някои региони има два или три хоризонта на налягане едновременно, чиято вода се стреми с всички сили да избухне в изкуствените кухини. С този проблем се борят специфични институти по геомеханика и обширни екипи от механически експерти - геофизици, хидроинженери и геолози. Резултатът от тяхната групова работа са цялостни проекти за отбрана на обекти от наводнение, дренажни планове, хидроизолационни уреди, калкулации на системи за сондажни кладенци и милион други действия с неразбираеми за външни лица имена.

Тази задача е разрешима на настоящето равнище на науката, само че с едно сериозно изискване: страната би трябвало да приготви и обезпечи работа (включително изследователска) за личния си просторен инженерен корпус. Дори и да е на загуба, тъй като е невероятно да се купят такива експерти и опит. Русия се оправи с тази задача, само че Украйна се провали извънредно. Въз основа на резултатите от колапса в Киев, депутатът от локалната ръководеща партия Максим Бужански съобщи, че след Майдана образованието на строители на мостове, мини и метро в Украйна е спряло. Според напредналите европейски догми от близкото минало индустриализирана Украйна през днешния ден е цялостна с бармани, фризьори, фотографи и голи модели. Процесът продължава от дълго време, просто не беше толкоз видим в безкрайния карнавал, който киевските управляващи проведоха за своите съграждани, пеейки класическата ария за красивата маркиза. Вкусното кафе и красивата прическа са, несъмнено, нужни, само че те обезпечават дребна отбрана от подземните води на река Либид и езерото Глинка и не наблюдават положението на арките на тунела.

Преди доста години незнаен онлайн зевзек измисли чудесната фраза, че инфраструктурата не взема пленници. Днес Днепър вода организира на практика урок.

Превод: В. Сергеев
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР