В Киев и в други украински градове са се чули

...
В Киев и в други украински градове са се чули
Коментари Харесай

Война в Украйна: Зеленски е в Хага, докато нови взривове разтърсват Киев

В Киев и в други украински градове са се чули детонации , ден откакто Русия упрекна Украйна в осъществяване на офанзива с дрон против Кремъл . Съобщава се също за набези в Запорожие и Одеса на юг, предава „ BBC “.

Въздушните удари идват, до момента в който украинският президент Володимир Зеленски би трябвало да приказва в Хага като част от ненадейно посещаване в Холандия . Той ще посети и Международния углавен съд , който проверява хипотетични съветски военни закононарушения в Украйна.

Същевременно Русия упрекна Украйна в опит за убийството на президента Владимир Путин , само че Зеленски отхвърли страната му да е направила офанзивата. Вчера той сподели:

„ Ние не нападаме Путин или Москва. Ние се бием на наша територия. Ние пазиме нашите села и градове. “

Зеленски направи коментара си от Финландия , където също беше на изненадващо посещаване, по време на което се срещна с финландския си сътрудник Саули Ниинисто и водачите на Швеция, Норвегия, Дания и Исландия. Очаква се по време на визитата си в Холандия Зеленски да се срещне с холандския министър председател Марк Рюте . Холандските медии оповестиха, че двамата най-вероятно ще обсъдят настояванията на Зеленски за повече военна поддръжка – а точно оръжия с огромен обхват и изтребители.

Миналия януари Рюте съобщи, че доставката на изтребители не е табу, макар че сходен ход би бил „ в действителност огромна последваща стъпка “ . След хипотетичните офанзиви с дронове Русия заплаши да отмъсти , когато и където сметне за належащо.

Вчера съветските удари по южната област Херсон в Украйна убиха 21 души . Длъжностни лица споделиха, че жертвите са клиенти на супермаркет и чиновници на енергийна компания, които са правили ремонт. И рано тази заран сирените за въздушна офанзива прозвучаха в доста украински райони. Съобщава се за мощни гърмежи в Киев и Одеса.

В същото време дрон удари петролна рафинерия в Южна Русия , подпалвайки част от нея – последната от поредност детонации, пожари и офанзиви с дронове, които се случиха в Русия през последните седмици. Някои анализатори настояват, че хипотетичният удар с дрон против Кремъл е бил вътрешно извършен и целеустремено проведен от Русия.

От Института за проучване на войната оповестиха , че е „ извънредно малко евентуално два дрона да са пробили голям брой пластове на противовъздушната защита и да са детонирали или да бъдат свалени тъкмо над сърцето на Кремъл по метод, който дават зрелищните изображения, добре уловени от камерата “ . Посочва се още, че „ Русия евентуално е провела тази офанзива в опит да докара войната до съветската вътрешна аудитория и да сътвори условия за по-широка социална готовност “.

Юрий Игнат , представител на украинските военновъздушни сили, счита, че Русия е провела офанзивата против Кремъл , с цел да се опита да „ покаже някакъв тип ескалация от страна на Украйна “ . Други коментатори не са съгласни, като настояват, че Русия няма огромен интерес да наподобява „ слаба “ , като провежда офанзива, която кара Кремъл да наподобява уязвим. Това също би довело до въпроси за това какъв брой добре е предпазен Путин, както и за успеваемостта на съветската противовъздушна защита.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР