В казуса с индексацията на цените от страна на мобилните

...
В казуса с индексацията на цените от страна на мобилните
Коментари Харесай

Какви са възможните ходове на потребителите срещу вдигането на цените от телекомите?

В проблема с индексацията на цените от страна на мобилните оператори потребителите съвсем нямат потребен ход, без ефикасната интервенция на виновните институции . Това разяснява пред медии Габриела Руменова – създател на некомерсиалния план „ Ние, потребителите “.

Тя уточни, че късмет да намерят вероятно по-изгодно предложение при някой от другите два телекома, като се възползват от опцията за преносимост на номера , имат единствено тези, които са с безсрочни контракти или следва срочният им контракт да изтече напълно скоро. В противоположен случай, при предварително преустановяване на срочен контракт, даже на съображение индексацията на цените, клиентът ще дължи до три общоприети месечни такси . Ако пък е закупил извънредно устройство при сключването на контракта – и разликата сред платената за него сума и постоянната му му цена.

„ Това обаче ще значи, че тези консуматори ще се обвържат с нов срочен контракт и в случай че тази уговорка продължи да съществува и отсега нататък, ще търпят нови, непредвидими нараствания от контрактуваната все още на подписването цена “ , изясни Руменова.

Освен това, хората би трябвало да четат деликатно изискванията, тъй като от време на време преференциалните цени са единствено за 3 или 6 месеца , или за първата година, а по-късно се планува друга, по-висока месечна такса . Има случаи, в които се включват непоискани от потребителя услуги против възнаграждение. Или се подаряват карти, за които им се споделя, че може да не употребяват, само че на процедура се задействат сега на сключването на контракта, предизвестява още специалистът.

Според „ Ние, потребителите “ въпросът с индексацията на цените може да бъде решен с премахването на неравноправната идея .

Единият вид е Комисията за отбрана на потребителите да изиска от мобилните оператори да признаят клаузата за неравноправна и да я отстранен или редактират по този начин, че към този момент да не основава неравновесие сред правата и отговорностите на двете страни. Изравняване на правата би могло да се смята предвиждането на опция потребителят да се откаже от контракта без неустойки , в случай че реши да го приключи на съображение оповестената индексация.

Другата опция за отстраняването на клаузата е КЗП или неправителствена организация да заведе групов иск в съда и да изиска той да я разгласи за оскъдна . Това значи, че даже и да остане в общите условия, тя няма да поражда никакви правни дейности.

Не е сполучлив вид потребителите сами да водят групов иск в съда , защото това е работа на Комисията за отбрана на потребителите и на неправителствените организации. На база вероятно доказано от съда решение, че клаузата е неравноправна , към този момент всеки консуматор може да заведе свое дело, в което да потвърди материалните и нематериални вреди от действието на тази уговорка и да изиска отплата.

В интервала 2021 година – 2023 година влезлите в действие заповеди за възбрана на нелоялни практики на телекомите, които Комисията за отбрана за отбрана на потребителите е издала, са общо 9 . Срещу единия са 0 броя, против втория – 4 бр., против третия – 5 бр., демонстрира информация в формалния указател на страницата на контролния орган.

Ето в резюме историята на казуса с индексацията на цените на телекомите :

2021
Телекомите афишират, че ще индексират цените за 2020 година и 2021 година Тогавашният ръководител на Комисия за отбрана на потребителите Димитър Маргаритов настоя, че имат право да индексират, само че единствено за една година, тъй като „ по този начин е записано в общите им условия “, вместо да нападна още тогава клаузата като неравноправна.

2022
Председателят Иван Френкев също не предприе нищо за отстраняването на тази несправедлива за потребителите спогодба.

2023
Следващият и сегашен ръководител на КЗП Стоил Алипиев съобщи, че щом клаузата я има в общите условия и потребителят ги е подписал, ще заплаща. КЗП ще следи единствено дали вярно се ползва индексацията – т.е. дали правилно е изчислено непозволеното нарастване.

2024
Сега проектът е по опция обстановката да се отиграе с туптене на топката. Но с PR технологии и техники не се третират нарушавания на закона!

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР