В казармите на Бейрут камион бомба ликвидира 307 души, а

...
В казармите на Бейрут камион бомба ликвидира 307 души, а
Коментари Харесай

Нитропентът, с който гърмяха Гешев - запазената марка на Ал Кайда

В казармите на Бейрут камион бомба ликвидира 307 души, а във Върховния съд в Делхи 17

Преди 30 година у нас рисковият химикал се взривява в " Дунарит " и убива петима

Веществото нитропент, което бе употребявано за гърмежа против Иван Гешев, е диря в няколко брутални атентата из разнообразни точки по света. Едно от най-ужасяващите набези с него взема 307 жертви, откакто камион бомба, препълнен с химикала, се взривява в казармите в Бейрут. Трагедията е от далечната 1983 година

През същата година различен терористичен удар безусловно срутва постройката " Мезон дьо Франс " в Берлин. Властите открият, че зад него стои ислямистът Йоханес Вайнри, който детонира 24 кг нитропент.

Веществото е употребявано и за първото смъртоносно нахлуване против евреи във Франция след края на Втората международна война. На 3 октомври 1980 година бомба избухва пред синагога в Париж по време на богослуженията за Шабат. Убити са четирима души, а други 46 са ранени. Атаката е приписана на палестинската въоръжена формация " Народен фронт за избавление на Палестина ". 28 години по-късно по искане на френските управляващи канадската полиция арестува университетския учител Хасан Диаб, който е с ливанско-канадски генезис. След дълга правосъдна борба той беше наказан задочно през април 2023 година

В наши дни за пентаеритритол тетранитрат като взривно вещество се заговаря през декември 2001 година, когато следи от химикала са открити в обувката на британеца Ричард Рийд. Той възнамерява да взриви пътнически аероплан на American Airlines от Париж до Маями. По време на презокеанския полет Рийд пробва да подпали експлозиви, скрити в маратонките му. Така печели прозвището си " Атентаторът с обувките ". След задържането му управляващите в Съединени американски щати афишират, че той е бил обучаван в лагери на терористичната мрежа  " Ал Кайда ". Година по-късно се признава за отговорен пред US магистратите.

През 2009 година нитропент беше открит и в 23-годишния нигериец Умар Фарук Абдулмуталаб. Според американските служби младежът желал да взриви полет 253 на Northwest Airlines от Амстердам за Детройт, до момента в който седи до прозореца. Устройството, с което щял да извърши терористичното нахлуване, било зашито в бельото му. То съдържало почти 80 грама химикал и друга течност. Бомбата включвала и спринцовка. Експертите се колебаеха дали инжекцията е била трансформирана в електрически детонатор или е била цялостна с течен детонатор като нитроглицерин. Заключението бе, че тъкмо това вещество е направило устройството мъчно за разкриване при нормалните инспекции за сигурност на летището. Неслучайно Абдулмуталаб минава скенерите в Лагос, Нигерия и Амстердам, Нидерландия безпроблемно. Металният детектор и рентгеновата фотография на ръчния му багаж не откриват нередности.

Според управляващите атентатът бил несполучлив, тъй като зародил недостатък сред първичния и главния заряд и нитропентът не съумял да детонира изцяло. Вместо гърмеж бомбата единствено обгорила тялото му.

Федералният съд на Съединени американски щати призна Абдулмуталаб за отговорен по осем обвинявания, измежду които опит за използване на оръжие за всеобщо унищожение и опит за ликвидиране на 289 души. В последната си дума пред магистратите задържаният извика няколко пъти " Аллах Акбар ".

През август 2009 година държавното управление на Саудитска Арабия разгласи, че химикалът е употребен и при опита за ликвидиране на шефа на саудитската работа за битка с тероризма принц Мохамед бин Файеф. При гърмежа почина единствено атентаторът Абдула Хасан ал Асири. Тогава специалисти откриха, че веществото е било прикрито в ректума (правото черво) на нападателя. Тази техника била употребена за първи път.

През октомври 2010 година са предотвратени атентати, замислени от " Ал Кайда " на Арабския полуостров. Открити са две цялостни с нитропент касети за компютърни принтери. Едната бомба е открита в Англия и съдържа 400 грама от веществото, а другата - в Дубай с 300 грама.

Само година по-късно химикалът е използван и за гърмежа на Върховния съд в Делхи. При него умират над 17 души, а други 47 са ранени. Лабораторни проби на останките от експлозивите демонстрират съществуването на нитропент. Властите заключават, че мощната бомба е била скрита в чанта и оставена пред най-оживения вход на постройката. Избухва наоколо до място, където се издават пропуски за юристи и гости, преди да преминат през главната инспекция от защитата. Експлозията издълбава кратер в земята с дълбочина над един метър.

Малко по-късно за атентата отговорност пое ислямистката формация " Харкат ул джихад ислами ". Тя се свързва с " Ал Кайда " и оперира в Пакистан и Бангладеш.

Ударът бе приет като предупреждение към управляващите, тъй като Върховният съд на индийската столица се намира покрай Народното събрание и кабинета на тогавашния министър председател Манмохан Сингх.

На 12 юли 2017 година 150 грама нитропент са открити в Народното събрание на най-населения щат в Индия - Утар Прадеш. Пакетът със 150 г е открит покрай седалката на водача на опозицията Рам Говинд Чаудхари, която е наоколо до подиума.

В България също имаме случай с жертви след експлоадиране на веществото. Преди 30 година рисковият химикал се взривява в " Дунарит " и убива петима души.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР