В Казахстан днес се провежда референдум за измененията на основния

...
В Казахстан днес се провежда референдум за измененията на основния
Коментари Харесай

Референдум в Казахстан: репетиция за президентските избори или удар по наследството на Назарбаев

В Казахстан през днешния ден се организира референдум за промените на главния закон на страната. Това е персонална самодейност на президента на страната Касим Жомарт Токаев. Някои анализатори преглеждат референдума като подкана жителите да изразят поддръжката си за президента. и още един опит на Токаев да оправдава репутацията си след януарските митинги и непопулярното решение за въвеждане на войски на Организацията на Договора за групова сигурност (ОДКС) за разрешаване на спора.

Това е третият референдум в Казахстан след оповестяването на независимостта. Предишните два бяха извършени през 1995 година: първият - за удължение на президентския мандат на Назарбаев, а вторият - за парламентарен референдум, вследствие на който беше признат актуалният главен закон. Впоследствие конституцията на страната е променяна пет пъти - общо 26 промени на 19 члена. Промените бяха утвърдени от Народното събрание.

Как ще се организира референдумът?

Този път казахстанците ще гласоподават на референдум в пакет, т.е. за или срещу всички промени дружно. Общо 56 са промените в 33 разнообразни члена на главния закон на страната, тъй че конституцията се пренаписва съвсем на една трета.

Измененията бяха оповестени в медиите и предоставени на обществеността. Много специалисти обаче се съмняват, че жителите схващат защо гласоподават.

" Опитът да се прочетат всички промени, в случай че не сте специалист и анализатор, е блуждаене ", споделя казахстанският политолог Досим Сатпаев. Формулировката на доста от тях е много комплицирана и това лишава от същността им. Може да се окаже, че някой харесва пет от петдесетте промени, 10 или петнадесет, само че жителите нямат опция да гласоподават раздел по раздел ".

Смята се обаче, че множеството казахстанци ще гласоподават за лишаването на Нурсултан Назарбаев от купата " татко на нацията " и други привилегии. Повечето казахстанци упрекват Назарбаев и неговите родственици, че са узурпирали властта и благосъстоянието в страната през последните три десетилетия и ги считат за главната причина за обществените и икономическите проблеми.

Първият президент на страната, който ръководи близо 30 години, преди година се отдръпна от поста ръководител на Народната асамблея на Казахстан, а по време на митингите през януари тази година и от поста началник на Съвета за сигурност.

Оттогава той съвсем изчезна от полезрението, като даде първото си изявление от доста време насам тъкмо преди референдума. В диалог с " Комерсант " Назарбаев дава обещание да поддържа Токаев на референдума и декларира, че до момента в който не е на поста си, ще се занимава с въпросите на световната нуклеарна сигурност.

Политическите анализатори считат, че точно Назарбаев е губещият в конфликта в границите на елита на Казахстан. За това свидетелстват многочислените следствия против негови родственици и освобождението им от обществени длъжности. През януари и февруари бяха арестувани Карим Масимов, някогашен началник на Комитета за национална сигурност, и трима негови заместници. Те са обвинени в държавна измяна, опит за принудително завладяване на властта и корист със служебно състояние.

Според Сатпаев обаче в случай че се вникне в същността на промените в Конституцията, пълномощията на президента в новата й версия въобще не са отслабени. Анализаторите не считат, че актуалната конституционна промяна е отменяне на суперпрезидентската система, макар че не може да се отхвърли, че с промените се вършат опити за намаляване на властта на президента.

Така да вземем за пример нито президентът, нито акимите (кметове и регионални управители), съдиите или военните към този момент няма да могат да съчетават длъжността си с участие в политическа партия.

Реформите засегнаха и политическата система на двукамарния парламент: изборите за долната камара на Народното събрание към този момент ще се организират по смесена мажоритарно-пропорционална система (по партийни листи и по изборни райони). Но Сенатът (горната камара на Народното събрание, състояща се от териториални представители и депутати, назначавани от президента) не се отстранява, макар че съществуването му постоянно се слага под въпрос от специалистите. В новия вид на конституцията обаче се планува смяна в състава на Сената: броят на депутатите, назначавани от президента, ще бъде понижен от 15 на 4.

Конституционната промяна планува четирикратно понижаване на прага за регистрация на партии, които вземат участие в избори. Партиите към този момент няма да би трябвало да събират 20 000 подписа, с цел да се записват, а единствено 5 000. Високият предел на регистрация се преглежда в Казахстан като главен проблем за опозиционните партии, които по този метод биват отстранявани още преди началото на изборната конкуренция.

Едно от промените на Основния закон планува възбрана на смъртното наказване. От 2004 година насам в Казахстан е натрапен мораториум върху изтезанията, само че на съдиите не е неразрешено да постановат смъртно наказване. От декември 2021 година смъртното наказване в Казахстан е отстранено законно, само че това не е записано в конституцията. Алтернатива на смъртното наказване в Казахстан е доживотният затвор.

Референдумът и казахстанците

Основното обръщение на акцията в навечерието на референдума беше да се обезпечи изборна интензивност, само че след януарските митинги казахстанският народ става все по-скептичен към плана за конституционна промяна.

Според изследване на публичното мнение, извършено от Централната работа за връзки към президента, към 60% са изразили желанието си да гласоподават на референдума, а над 70% са осведомени със самия референдум и поддържат концепцията за провеждането му.

" Хората през януари и след януарските събития упорстват за промени и това е опит на управляващите да отразят по някакъв метод това искане. Така че, несъмнено, това въпреки всичко е по-добре от нищо ", сподели Сатпаев за референдума.

Референдумът ще ревизира способността на общинските управляващи във всеки район да обезпечат изборна интензивност и нужния резултат преди президентските избори, планувани за 2024 година

" От политическа позиция легитимността на Токаев в очите на интернационалната общественост нараства: президентът даде обещание политическа промяна и я организира, само че не трябва да забравяме, че народът на Казахстан чака освен политически промени, само че и обществени и стопански промени. Токаев няма безпределно да кима в интерес на своя предходник ", споделя политологът.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР