В катедралния храм Св. Александър Невски“ се проведе интронизацията на

...
В катедралния храм Св. Александър Невски“ се проведе интронизацията на
Коментари Харесай

Приключи интронизацията на новия български патриарх Даниил

В катедралния храм „ Св. Александър Невски “ се организира интронизацията на новоизбрания български патриарх Даниил . По време на церемонията единствено част от клира изпя „ Достойно есть ”, която е част от Светата литургия и се извършва обичайно при посрещането на митрополит, свещеник или патриарх в храма, предава „ NOVA “.

Дядо Йосиф връчи патриаршеския скиптър на новия български патриарх Даниил. „ Той е Достоен! “, съобщи митрополитът на Съединени американски щати и Канада. Жезълът е същият, който е бил даден на българския патриарх Кирил през 1953 година, когато е възобновена Българската патриаршия.

Същевременно президентът Румен Радев съобщи:

„ Пожелавам на новоизбрания Български патриарх Даниил здраве, дългоденствие и благополучни дни отпред на Българската Патриаршия!

Изборът на предстоятел на Българската православна черква – Българска Патриаршия идва в миг на тествания и ужас за цялото човечество. Ето за какво обръщаме взор към патриарх Даниил с вяра да отстоява единството и автокефалността на нашата черква и добруването на Отечеството. Да въздига вярата, че Православната ни черква ще остане страж на живота, поддръжник на мира и стожер на своята историческа задача да бъде нравствена опора на българския народ, да го води към нравствен напредък, да му дава очакване и упътване в сложни дни.

Независимата Българска Патриаршия е скъпо завещание от нашето многовековно минало, нравствена цитадела и исторически героизъм, безрезервен настойник на християнската религия и националното ни схващане. Във времена на отчаяние нашите църковни водачи и православният клир нееднократно укрепваха моралните ни сили, просвещаваха и направляваха, и в последна сметка постоянно съумяваха да преведат българите през не една духовна зима или непознато подтисничество.

Към ярката плеяда безконечни духовни покровители на България се прибави и блаженопочившият патриарх Неофит, който се радваше на дълбока респект и с мъдрост, такт и персонален образец ни насочваше по избавителния път на християнските и всемирен полезности.

Вярвам, че във високоотговорното си служение патриарх Даниил ще бъде воден от любовта си към Бога и хората. В днешния церемониален ден му поисквам да съхранява единството на православието; да въздига престижа и достойното място на Българската Патриаршия в фамилията на православните църкви; да отстоява нейната градивна роля в обществото и да укрепва с самообладание обичайно положителните връзки сред религиозните общности в България; да предизвиква ревниво съпричастността, милосърдието и щедростта към нуждаещите се. Нека в сърцето на Негово Светейшество не стопира да отеква топлата грижа за духовенството, храмовете, манастирите и миряните.

Бог да пази България! “

„ Топлофикация София “ стопира топлата вода в част от огромен столичен квартал. Кога?

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР