В катедралата Нотр дам, макар и опустошена от пожара миналата

...
В катедралата Нотр дам, макар и опустошена от пожара миналата
Коментари Харесай

Великденска литургия бе отслужена в парижката Нотр дам само пред няколко души

В катедралата " Нотр дам ", въпреки и опустошена от пожара предходната година, бе отслужена света литургия на католическия Разпети петък, макар че френската столица е блокирана от строга карантина поради епидемията от ковид, съобщи ДПА.

Само трима души помагаха на архиепископ Мишел Опети по време на службата в 800-годишната катедрала, на която имаше единствено седем присъстващи. Някои от тях с изключение на в каски бяха и в защитни медицински костюми. Самият архиепископ влезе вътре със строителна каска на главата, която смъкна, с цел да се поклони пред Трънения венец, избавен по време на пожара. Реликвата бе донесена в специфична транспарантна кутия за случая.

" Събрали сме се в този порутен храм, с цел да кажем, че тук към момента има живот ", сподели при започване на проповедта си Мишел Опети. " Днес светът страда от зараза, която лиши живота на доста хора и сковава обществото ни. Да, ние, несъмнено, ще отпразнуваме Възкресението Христово, тъй като славим живота, който е по-силен от гибелта. Славим любовта, която ще спечелва над ненавистта. О, Боже, ела и ни покажи, че не ни изоставяш в това тежко време, което би трябвало да преживеем ", помоли се архиепископът.

Проповедта бе съпроводена от четене на религиозни текстове и песнопения. На цигулка свири известният френски музикант Рене Капюсон.

Това бе втората работа, състояла се в катедралата съвсем година след пожара. Първата, в която участваха 30 свещеници за освещаване на олтара на храма, се състоя на 15 юни м.г. Заради карантината аудитория вътре през днешния ден не бе позволена, отцепен бе и площадът пред катедралата в сърцето на Париж. Службата от безлюдния възвишен храм бе излъчена по френския ефирен канал Бе Еф Ем.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР