В Каталуния се проведе референдум за независимост. Избирателните секции вече

...
В Каталуния се проведе референдум за независимост. Избирателните секции вече
Коментари Харесай

Шок и кървава равносметка след референдума в Каталуния

В Каталуния се организира референдум за самостоятелност. Избирателните секции към този момент са затворени. Преброяват се гласовете на гласоподавателите. По данни на локалните управляващи вотът е бил над 50%.

Мадрид обаче не бърза да признае избора. Премиерът на Испания Мариано Рахой съобщи, че "референдум не е имало " и означи, че е подготвен на политически разговор с управлението на самостоятелната област, само че акцентира, че самодейността на районните управляващи е "претърпяла крах ".

В същото време за договаряния сред испанското държавно управление и каталунците приканват доста европейски политици. Официален Брюксел избира да не дава оценка на залялото Каталуния принуждение в деня на референдума, от което пострадаха над 800 души.

Автономната испанска област Каталуния се приближи с още една крачка до едностранно обособяване от Мадрид.

Местното държавно управление разгласи, че 89,3% от гласувалите на неделния референдум са се оповестили "за " самостоятелност. "Не " на отделянето от Испания са споделили 7,8 на 100 от жителите на региона. Останалите гласове са в празни или невалидни бюлетини.

Правото си на избор са упражнили малко над 42% от общо 5 340 000 имащи право на глас.

Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР