В късния следобед на вчерашния ден се появи информация, че

...
В късния следобед на вчерашния ден се появи информация, че
Коментари Харесай

Как реагираха политическите сили на възможността Зеленски да посети страната?

В късния следобяд на вчерашния ден се появи информация, че украинският президент Володомир Зеленски ще пристигна на посещаване в България. Информацията не бе доказана от нито една институция, само че все пак обаче новината за визитата продължи да набира инерция през целия ден.

В Народното събрание водачът на ГЕРБ Бойко Борисов дефинира възможната аудиенция като " доста добър знак за евроатлантическата общественост в България “. Борисов бе безапелационен, че в случай че Зеленски в реалност дойде в страната, то от ГЕРБ-СДС ще се срещнат с него.

Техните управнически сътрудници ПП-ДБ също поддържаха вероятната аудиенция. Според Кирил Петков, в случай че Зеленски пристигна в България, това ще засвидетелства значимостта на страната ни в интернационален проект.

" Зеленски е международен водач и в случай че избере България в утрешното си посещаване, това е едно самопризнание, че страната ни е значима в интернационален проект, че ние сме значим сътрудник на Европейския съюз и НАТО, които са основополагащата поддръжка за Украйна “, съобщи Петков.

От Българска социалистическа партия обявиха, че те не са изпращали покана до украинския президент. Лидерът на левицата Корнелия Нинова бе безапелационен, че в случай че Зеленски отиде в Народното събрание, от Българска социалистическа партия ще обяснят за какво са срещу изпращането на помощ за Украйна и за какво няма да поддържат страната за участие в НАТО.

" ИТН “ обявиха, че нямат информация за сходна аудиенция.

Министърът на защитата Тодор Тагарев съобщи, че в случай че Зеленски дойде в България, това ще бъде самопризнание за страната. Той обаче изрази своите съображения по отношение на метода, по който е изтекла информацията в публичното пространство. Тагарев изясни, че украинският президент " съставлява интерес за съперника “.

Тагарев сподели още, че приключването на данни за възможна аудиенция е причина за анулация на събитието. Той акцентира, че в случай че Зеленски въпреки всичко пристигна, на страната ни могат да бъдат сложени спомагателни претенции за помощ.

На този декор от " Възраждане “ и Българска социалистическа партия желаеха оставката на военния министър. Мотивът за настояването на третата политическа мощ в 49-ото Народно заседание бе изявлението на Тагарев за основаването на американска военна база в Черно море. Според Костадин Костадинов това е тежко нарушаване на интернационалните контракти и по-точно – конвенцията от Монтрьо.

От Българска социалистическа партия за България оповестиха Тагарев за " рисков за националната сигурност “. Според тях той не пази ползите на българските жители.

Министърът на защитата съобщи, че не се тормози от настояванията за неговата оставка и остана безапелационен, че политиката на България по отношение на войната в Украйна, няма да се промени.

От Politico публикуваха публикация в късния следобяд, в която написаха, че Зеленски към този момент е на път за София, където той ще се срещне с политически водачи " с разнообразни възгледи “.  

Дали Зеленски ще дойде в страната, ще стане ясно в идващите часове. 
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР