В късните часове на една вечер в началото на февруари

...
В късните часове на една вечер в началото на февруари
Коментари Харесай

Реакцията след опита за преврат в Турция поставя съдебната система на изпитание

В късните часове на една вечер при започване на февруари Ибрахим Кабоглу научава, че е на прицел на огромната реакция, която последва проваления опит за прелом в Турция преди година. " Господине, вие сте в указа, " споделя му по телефона негов сътрудник. С думите си към 67-годишния професор по конституционно право той има поради лист с 4000 чиновници, отстранени от работа с един размах.

Пет месеца по-късно, до момента в който турското държавно управление се готви да означи осуетяването на опита да бъде свален президентът Реджеп Тайип Ердоган, Кабоглу към момента не може да се върне на работа в университета " Мармара ", до момента в който чистката от последната година продължава, с особени последици за правосъдната система. Една четвърт от съдиите и прокурорите са уволнени, оставяйки лишените от запаси съдилища с десетки хиляди каузи против хора, които са цели в погрома, отслабвайки един от стълбовете на престижа на конституцията в Турция.

Кабоглу споделя, че частично е очаквал обажданено и избрал да не разсънва брачната половинка и щерка си. Усещането за наложителност обаче не омекотило удара. " За правист, достигнал последния стадий от кариерата си, да бъде включен в... декрет, квалифициран неконституционно, има влияние, по-лошо от гибелта, " споделя той. " Целият ви живот е минал в борба за закона. "

Около 50 000 души са в пандиза и чакат процеса си, а 150 000, като Кабоглу, са отстранени от работа от опита за прелом, когато бойци насочиха самолети, танкове и хеликоптери, нападнаха Народното събрание и пробваха да отвлекат Ердоган, убивайки 250 души.

Управляващата Партия на справедливостта и развиването на президента Реджеп Тайип Ердоган твърди, че организацията на живеещия в Съединени американски щати свещеник Фетхуллах Гюлен е внедрена в институции - в армията, учебните заведения и съдилищата - и само огромна чистка може да обезврежда опасността. За хората, станали обект на погрома обаче резултатът от това е унищожителен. Лишени или от свободата, или от прехраната си, те имат малко благоприятни условия за работа. " Лишени сте от всичките си права. Казват, че не можете да работите (в Турция)... Не можете и на открито. Отнеха ми правото на пенсия, " споделя Кабоглу.

Върху правосъдната система по-широкият резултат е ерозия на правни механизми, споделят Кабоглу и други критици, които упрекват Ердоган, че употребява миналогодишния опит за прелом като опрощение, с цел да погазва конституционни права.

И банкнотите от един $ будят съмнение

Основният турски опозиционен водач Кемал Кълъчдароглу също повтори това обнинение на протест в Истанбул предходната събота - най-големия до момента митинг против реакцията, когато опита изключителното състояние, наложено предишния юли, като втори опит за прелом. " Всички пълномощия на законодателната, правосъдната и изпълнителната власт се концентрираха в един човек, " Кълъчдароглу сподели на протестиращите. " Независимостта и безпристрастността на правосъдната система, която е залегнала в основата на демокрацията и отбраната на всички права на живот и благосъстоятелност, трябда да се подсигуряват. "

Както погромът, по този начин и референдумът през април навредиха на връзките на Турция с Европейския съюз и сътвориха неустановеност за десетилетната упоритост на страната да влезе в блока. Турското правосъдно министерство споделя, че против 169 000 души има задействани " процедури ". Някои употребявали мобилно приложение, което мрежата на Гюлен харесва, други работили в учебни заведения, финансирани от поддръжниците му или имали сметки в банка, обвързвана с Гюлен.

Дори притежанието на банкноти от един $ към този момент буди съмнения. Властите имат вяра, че поддръжниците на Гюлен употребяват банкнотите, с цел да се разпознават.

Арестуваните бойци парадно се водят в съда пред телевизионните камери, а множествата мятат по тях примки като апел да се върне смъртното наказване за причинителите на преврата. Други арестувани чакат, с цел да схванат ориста си.

" Проникнаха на всички места, " споделя в изявление вицепремиерът Нуман Куртулмуш и прибавя, че елиминирането на въздействието на Гюлен, някогашен съдружник на Ердоган от времето, когато той изграждаше политическата си база, ще отнеме години. " Говорим за конструкция, която (може да се наблюдава във времето) повече от 40 години обратно, по тази причина не е допустимо да се прочисти за един ден.

Признавайки, че е допустимо да са позволени неточности при чистката, той споделя, че 33 000 души са били върнати на работа. Лицата, които се окажат неправилно набелязани, могат да апелират в специфична комисия, която в този момент стартира работа. " Процесът ще продължи дълго. Трябва да продължим доста уверено, " изяснява Куртулмуш и прибавя, че уикендът на празнувания ще усили решителността на Турция да се опълчва на хората, които стоят зад преврата. " Нито героизмът, нито измяната не трябва да се не помнят... Всеки един от 80 милиона души, каквито и да са политическите им възгледи, би трябвало да поддържат битката ни против ФЕТО, " акцентира той. " Прочистването ще продължи до края. "

Ердоган дава нови сили на това обръщение в серия церемонии тази седмица, чиято кулминационна точка ще е тирада в Анкара в 2:34 ч. в неделя - на точната годишнина, откогато Народното събрание беше обстрелван от заговорниците.

За Кабоглу, който разказва себе си като зложелател на гюленистите по времео, по което те са в съюз с ръководещата ПСР, да го слагат в един шаблон с тях в погрома след преврата е горчива подигравка. " Тези, които бяха наранени, бяха хора като мен, защитаващи закона, " изясни той. " Защитават човешките права и върховенството на закона преди 15 години, пазя ги и през днешния ден. Ще ги пазя и след 10 години, в случай че пребивавам задоволително дълго. "

Всичко, което би трябвало да знаете за:Опит за прелом в Турция (289)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР