В Карлово започна изграждането на Център за работа с деца

...
В Карлово започна изграждането на Център за работа с деца
Коментари Харесай

Кметът на Карлово направи първа копка на Център за деца в...

В Карлово стартира построяването на Център за работа с деца на улицата. Според него в източната част на града ще има постройка с кабинети за обществен служащ, възпитател и психолог. Ще бъдат построени и две спортни уреди – една многофункционална площадка за волейбол, баскетбол, футбол и хандбал и една детска площадка с пързалки и люлки за малчуганите над 3-годишна възраст. Сградата ще бъде на два етажа с пространства за занимания и профилирани кабинети.

Проектът се осъществя с финансовата поддръжка на Оперативна стратегия „ Региони в напредък 2014 – 2020 година “. Община Карлово ще обезпечи последващото действие на центъра и даването на качествени услуги.

Първата копка на обектите, които ще строят в идващите 24 месеца през днешния ден направи кметът на Карлово доктор Емил Кабаиванов. Двамата с Евелина Апостолова, заместник-областен шеф на Пловдивска област, благословиха градежа като разрушиха ритуално бутилка шампанско в багера, който стартира работа на място. Кабаиванов плисна вода с менче, обкичено с венец от здравец.

На церемонията участваха доста поданици от улица „ Аспарух “, на която ще е бъдещият Център за работа с деца на улицата, както и чиновници на администрацията, които имат отношение към плана. На ритуала участваха още секретарят на общината Стефан Стефанов, зам.-кметът по строителството Данка Люртова, командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада – бригаден военачалник Деян Дешков, началникът на Районно ръководство към Областна дирекция на Министерство на вътрешните работи – основен контрольор Сълко Литов, представители на фирмата-изпълнител на строително-монтажните работи ДЗЗД „ Карловострой “, на строителния контрол „ Аспект “ ООД и на авторския контрол „ Сан проджект консулт “ ООД.

Бъдещият Център за работа с деца на улицата ще обхване 30 деца в риск от всички селища на общината. Специалистите, които ще работят в него, ще съветват и поставят грижи както за децата, които са риск в фамилията и на улицата, по този начин и родителите, изясни Красен Краев, шеф на отдел „ Планиране и разработка на планове и стратегии ”. Предвиждат се самостоятелна работа с всяко дете и с неговото семейство, фамилно консултиране и поддръжка, медицински услуги и образование в санитарно-хигиенни привички, ограмотяване на децата, придобиване на наставнически умения.

През последните седем-осем години администрацията работи целеустремено за даване на обществени услуги на жителите на общината. И този план е част от нашата обществена политика, съобщи кметът на община Карлово Емил Кабаиванов. Преди това по няколко плана бяха основани центрове за работа с деца от фамилен вид и за деца с увреждания. На 1 юни бе открит Дневен център за възрастни с увреждания, а сега общината създава план за Център за настаняване от фамилен вид за хора от третата възраст. С неговата реализация Карлово ще има цялостния пакет обществени услуги, съобщи още Кабаиванов. Той напомни, че с плана за създаване на Център за работа с деца на улицата, общината ще даде поддръжка на най-нуждаещите се от обществени услуги деца, тъй като сигурността, здравето, образованието и бъдещето на всяко дете е значимо. Следващата стъпка в тази посока ще бъде общината да приготви и завоюва план за финансиране на дейностите в центъра, изясни кметът.

Жителите на улица „ Аспарух “, на които Центърът за работа с деца на улицата ще бъде в съседство, приветстваха начинанието с овации и поздравления.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР