В Карлово откриха бронзов барелеф на големите дарители, братята Евлоги

...
В Карлово откриха бронзов барелеф на големите дарители, братята Евлоги
Коментари Харесай

В Карлово откриха бронзов барелеф на братята Евлоги и Христо Георгиеви

В Карлово откриха бронзов барелеф на огромните донори, братята Евлоги и Христо Георгиеви. Той е дело на локалния художник Димитър Рашков и е изработен със средства от признателни карловци. Поводът е, че през днешния ден се навършват 200 години от рождението на Евлоги Георгиев и 195 - години от рождението на брат му Христо.

Паметникът бе открит на улица "Евлоги Георгиев " в Стария град, на мястото където се е намирала родната къща на двамата братя.

Слово за най-големите донори в българската история произнесе шефът на Историческия музей Мария Деянова. По думите й, една от концепциите на Инициативния комитет на честванията е тази година те да се отбележат в народен мащаб, защото великодушните дарения, които братята вършат в осъзнатия си живот, са били ориентирани към всички българи в родината ни и отвън нея - Румъния, Македония, Сърбия, Гърция и Турция. Навсякъде, където те са били, към тях са се обръщали с искане за поддръжка за построяването на учебни заведения, на всички места, където българите са имали потребност, те са подпомагали просветата и образованието, сподели още Деянова.

Програмата на честването включва ученическа щафета "По стъпките на братята Евлоги и Христо Георгиев " и галерия от детски рисунки за наследството от двамата братя. Кулминацията на празника е тази вечер, когато ще бъдат връчени Националните награди на името на двамата карловци за обучение, бизнес и дарителство - сферите, в които те са посветили живота си.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР