В Калофер започна подготовката за утрешния Йордановден и хорото в

...
В Калофер започна подготовката за утрешния Йордановден и хорото в
Коментари Харесай

Традиционното мъжко хоро в Калофер: Как върви подготовката за ритуала?

В Калофер стартира подготовката за утрешния Йордановден и хорото в ледените води на Тунджа. Обичаят се извършва от „ Черковския мост ". Традиция, която калоферци ревниво пазят и прецизно почитат. Отец Димитрий ще хвърли богоявленския кръст в ледените води на река Тунджа.

„ Тази заран осветихме водата и в този момент ще минем през къщите, с цел да ръсим за здраве на всички православни християни прелестния ни град ”, добави отец Димитрий. Той сподели, че в 4,30 часа на следващия ден стартира Божествена Литургия. След нея с литийно шествие жителите ще се насочат към „ Черковския мост ".

Кметът на Калофер Драгомир Боев посочи, че през днешния ден ще бъде построен яз във водите на реката. Той прикани всички жители и посетители да съблюдават инструкциите на хората, отговарящи за организацията на мероприятието„ Това са полиция и общинска защита. Нека паркират колите си надалеч от мястото на мятане на кръста, а гражданската отговорност на всички да е на високо равнище ”, сподели Боев. Кметът акцентира, че първа на следващия ден във водите на реката ще влезе калоферската група. Тя ще извърши ритуала и откакто излезе от водата в ледените води на Тунджа могат да се потопят гостите на града. „ Усещането да участваш в тази традиция е невероятн ”, сподели Драгомир Боев. Той акцентира, че всички хотели и къщи за посетители в града са заети още от предходната година. В околните обитаеми места също няма свободни къщи за посетители. Очакват се към 7000 да посетят Калофер. Ритуалът стартира в 8.00 часа.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР