В калейдоскопа от гръмотевичните и искрящи събития от изминалия напрегнат

...
В калейдоскопа от гръмотевичните и искрящи събития от изминалия напрегнат
Коментари Харесай

Украйна почти създаде мръсна ядрена бомба

В калейдоскопа от гръмотевичните и искрящи събития от миналия под напрежение ден се изгуби известието, че съветските войски са поели контрола над територията на атомната електроцентрала в Чернобил. И на вятъра, тъй като е може би даже по-важно от репортажите от бойните полета.

Точно преди началото на военната интервенция за принуждаване на Украйна към мир Владимир Путин произнесе основна фраза, смисълът на която се свеждаше до обстоятелството, че Русия не може да разреши на Украйна да придобие още веднъж даже тактически нуклеарни оръжия и че Киев е безусловно на една стъпка от основаването му. Именно този акцент на фона на хроника за напредването на армията на ЛНР и ДНР и групите на съветската войска незабавно изпадна от вниманието на всички, макар че президентът в никакъв случай не приказвал празни приказки през двете десетилетия отпред на страната.

Каква е прословутата мръсна нуклеарна бомба и какъв брой е евентуално тя да се появи в русофобските ръце на киевските управляващи? Нека се опитаме да го разберем.

Първо, дано дефинираме термините.

Трудно е да се повярва, само че самият термин и идея за така наречен “мръсна бомба” са измислени от малко известния тогава публицист на научна фантастика Робърт Хайнлайн, който в свободното си от писане време е фен на физиката. Хайнлайн формулира самата концепция още през 1940 година, т.е. три години преди стартирането на добре познатия план Манхатън, като интуицията на писателя е толкоз мощна, че му дава идеятаза различен и най-интересен вид за потребление на атомната сила.

Факт е, че класическият нуклеарен заряд има чудовищна разрушителна мощ, само че резултатът от потреблението на такова оръжие е относително къс. Да, в действителност, по време на нуклеарна детонация се образуват извънредно рискови изотопи, в това число стронций-89, стронций-90, цезий-137, цинк-64 и тантал-181. Тези изотопи, когато попаднат в тялото, се натрупват там, причинявайки тежки и постоянно нелечими болести. Например радиоактивен йод се натрупва в щитовидната жлеза, цезият в мускулите, стронцият в костите и така нататък В същото време засегнатата област от нуклеарна детонация се денуклеаризира много бързо, т.е. интензивно губи радиоактивност. Примерите включват Хирошима и Нагасаки, единствените градове в историята на човечеството, които са били подложени на нуклеарни бомбардировки. В всеобщото схващане остава усещането, че на тяхно място дълги десетилетия е останала обгорена пустиня, което напълно не е по този начин. Още през август 1949 година е признат закон, наименуван Закон за градско строителство на мемориала на мира в Хирошима, който дава неотложно начало на цялостното възобновяване на града. Тоест от началото на нуклеарния удар са минали малко повече от четири години.

Принципът на деяние на мръсната бомба е друг и точно именно за него се досеща упоменатият нагоре публицист на научна фантастика. Този вид муниции са доста по-прости в своята структура и не изискват комплицирани механически решения. Всъщност това е простосредство за доставка (ракета, бомба или артилерийски снаряд), към което е прикован резервоар с радиоактивен пълнител. Едно от евентуално най-мощните и затова рискови приложения като цяло включва просто напръскване на радиоактивен прахуляк от аероплан. Опасни изотопи с дълъг интервал на полуразпад се откриват на повърхността на земята, растенията и по-късно попадат в почвата и водоносните хоризонти, което прави тази зона рискова за живот в продължение на доста десетилетия. За да може човек да развие лъчева болест, е задоволително да получи доза радиация от единствено един сиверт, доза от три до пет сиверта води или до гибел за няколко месеца, или до развиване на рак, шест до 10 сиверта е обезпечена гибел, защото необратимоумиране стартира в костния мозък.

Въпросът за опцията Украйна, която в границите на Будапещенския меморандум се отхвърли от нуклеарни ракетни оръжия, за мръсна бомба е неведнъж обсъждан от разнообразни специалисти. Повечето от тях са съгласни, че това не е допустимо по редица аргументи. Първо, по политически аргументи: груповият Запад, даже и в най-силния припадък на русофобията, няма да даде подобен коз в ръцете на непредсказуемите киевски управляващи. Второ, тъй като в Украйна няма съответните механически благоприятни условия, няма потенциал за центрофуга за обогатяване на уран и няма съответните средства за доставка.

Нека не се съгласим, още повече, че нашата позиция се споделя от президента, който разполага с несравнимо по-голяма цялост на информацията, в това число данни от външното и научно-техническото разузнаване.

Започнахме днешния си диалог със споменаването на атомната електроцентрала в Чернобил, не без съображение, защото не без съображение частите на съветската войска я заеха. В положителния смисъл в бюлетините не би било неприятно да се спомене на какво разстояние от други нуклеарни уреди се водят бойните дейности и какво се случва на самите централи. Чернобил е единствената неработеща атомна електроцентрала на територията на Украйна, до момента в който всички останали (Запорожие, Ровно, Хмелницки и Южноукраинската) имат механически уреди като басейни за предпазване на отработено гориво. Това са специфични резервоари, в които се слагат горивни касети, извадени от дейната зона и където те се измиват с течаща вода в продължение на пет години. Едва по-късно, съгласно наредбите, те могат да бъдат преместени в вместилище, каквото е издигнато да вземем за пример в Чернобил. Горивните кафези от уранов диоксид, обогатен с гадолиний, са ситуирани в басейните.

И тук следва още един значим миг. Малцина обърнаха внимание на дребното конкретизиране на Путин, че Украйна има капацитет да сътвори мръсна бомба не сама, а със съдействието на западните си сътрудници.

Смята се, че на територията на Украйна няма лаборатории, които да се оправят със задачата за обособяване и добиване на радиоактивен заряд от горивните касети. Но това не значи, че те в действителност не съществуват или че някой от огромните другари на Киев не би дал там всичко, от което се нуждаят. По-бърз и по-радикален сюжет теоретично може да включва директна доставка до Украйна на задоволително количество мощно радиоактивни боклуци от, да речем, Турция или Германия, където американците освен съхраняват нуклеарните си оръжия, само че и съхраняват отработени материали.

Що се отнася до основаването на средства за доставка, тогава няма нищо невероятно. Легендарният в предишното цех „ Южмаш “ в действителност минава през интервал на цялостен крах, до момента в който, припомняме си, в продължение на доста десетилетия там се произвеждаше много необятна гама от артикули за галактическата промишленост, в това число горивни модули. Тоест документите и някои индустриални мощности евентуално са останали на мястото си, което разрешава, извинете за термина, занитване на корпус от изключително здрави метали, където може да се сложи товар отработено нуклеарно гориво.

Ако ракетите им лично произвеждане " Нептун " не се бяха справили, приятелите щяха да дадат доста свои, доста по-мощни и далечни аналози. В последна сметка нищо не пречи на украинските управляващи в припадък на радикална русофобия да взривят радиоактивен резервоар някъде в черниговските гори на границата с Русия или да го внесат на нашата гранична територия. Силата на заряда нямаше да е задоволителна, с цел да стартира верижна реакция, само че впечатляваща повърхност щеше да бъде подложена на неконтролирано замърсяване.

Отново построяваме единствено версии и догатки въз основа на обществено налични данни, а Владимир Путин, без подозрение, оперира с доста по-точна информация. И в случай че президентът е определил такава опасност измежду главните, значи е по този начин.

Можем единствено да се радваме, че нашите западни другари помпаха Украйна единствено с стандартни оръжия, без да смеят да дадат на Киев няколко мръсни нуклеарни съвета.

Превод: В. Сергеев
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР