В кафе в центъра на Неапол синьора Анна споделя актуална

...
В кафе в центъра на Неапол синьора Анна споделя актуална
Коментари Харесай

Съпруга на мафията: Как изглеждан истинските синьори на италианския подземен свят?

В кафе в центъра на Неапол синьора Анна споделя настояща информация за живота си, откогато брачният партньор й, който е мафиотски необут, излезе от пандиза. Тя е посветила живота си на него. Анна поддържа фамилията си сплотено, до момента в който той излежаваше присъда в разнообразни затвори в Италия. Синьора Анна е човек, който може да бъде наименуван „ брачна половинка на мафията “.

Но нейният свят и външен тип са галактики надалеч от естетиката на брачната половинка на мафията, която стана известна в TikTok. Няма кожено палто, няма огромни слънчеви очила, няма ярки или смели цветни тениски или горнища с щампи на гепарди, няма черна дребна рокля с преобладаващо деколте, няма дамска чанта Louis Vuitton.

Тук няма остатък или разкош

Няма и самочувствие, няма искра, няма корав акт на надменност или предимство. Само лицето, на което са изписани компликациите и битките за оцеляване.

Новата наклонност в TikTok е въодушевена от 25-ата годишнина на семейство Сопрано и американския ефирен сериал „ Mob wives “. Това е по-скоро търговски артикул, в сравнение с отражение на жестоката действителност на италианските мафии и проведената престъпност.

Има толкоз доста несъгласия с визиите и изображенията на дамите от мафията през днешния ден

Продължаваме да използваме мъжкия взор и да ги възприемаме като блестящи и глупави дами, интересуващи се единствено от несериозни неща. Ала това е в директно несъгласие със самата същина на мафиите.

Дрескодът на същинските мафиотски дами

Мафиите по природа са секрети общества, макар че някои са по-видими от други. Основната им цел е да управляват територията, да печелят и да изперат своите нелегално добити облаги в законната стопанска система и да имат достъп до политици. Това прави показните облекла неуместни. Но културните разлики сред мафиите значат, че съществуват и разлики в метода на обличане.

Съпругите на италианската мафия се разграничават от съпругите на американската мафия, тъй като структурираната итало-американска мафия се развива през 30-те години на предишния век в друг исторически подтекст на капитализма и американската фантазия. Въпреки че итало-американската мафия е показана като най-вече мъжка мафия, босовете на петте семейства в Ню Йорк през 30-те години (Бонано, Коломбос, Гамбинос, Дженовезес и Лукезес) са имали дискретни съпруги до себе си.

До 90-те години на предишния век новото потомство италианско-американски босове бяха изцяло интегрирани в гражданското общество.

Така бизнесът им и техните дами станаха малко по-малко дискретни, срамежливи и невидими

Това отразява очарованието на американското общество от мафията, звездите и обилната просвета. Това са блестящи дами, които се появяват като титли върху ръцете на своите мъже. Те нямат нито една грижа на света.

Филмите и малкия екран имаха огромен пръст в това. Филми като Scarface (1932) и трилогията The Godfather (1972 до 1990) основават пример на това какъв би трябвало да бъде един разбойник. Те бяха последвани от вълна от филми през 90-те като Goodfellas (1990), King of New York (1990), Donnie Brasco (1996) и други.

Изненадващо, холивудските опростявания, неправилни схващания и стандарти са възприети от някои от самите нарушители. Бивши мафиоти описват по какъв начин са били въодушевени от филми като „ Кръстникът “. Как това е диктувало техния дрескод и обноски.

Тези филми също въодушевиха доста разнообразни облици на дами от мафията

Те объркват и припокриват нашето схващане за тях. В тях дамите са обекти и разширения на босовете. Те могат да имат всичко и са овластени, като се обличат по самоуверен метод. Те без изпитание не са наясно или не са осведомени с насилствената престъпност и комплицираните техники за пране на пари, употребявани от техните хора.

Жените от американската мафия имат амбивалентен статус. Те са представяни най-вече като пасивни наблюдаващи, фешън икони без същинска незаконна организация.

Това е доста друго от дамите на италианската мафия – сицилианската, неаполитанската и калабрийската. На по-високо управително равнище дамите обичайно остават тактични и невидими за положителното на организацията. Невидимостта на дамите е основна за облагата и дълготрайното оцеляване на клана.

Жените нормално се обличат в черно (като положителните средиземноморски вдовици) или в трезви цветове,

Мафиите са разбрали, че това отклонява вниманието от тях и възможното им незаконно съучастничество. Този фешън избор демонстрира, че „ тук няма какво да се види “.

По този метод дамите от италианската мафия постоянно са били изобразявани като пасивни и невежи странични наблюдаващи, а не забележими и гръмогласни съпруги на мафията. Важните дами от италианската мафия може да харесват маркови облекла, разкош и екзотични почивки. Те обаче в никакъв случай няма да се бележит с парите си.. Тяхната поверителност, както и присъединяване им е жизненоважно за съществуването на незаконната група.

Ярък образец е Мария Ликиарди, известна като „ пичирела “ (малката)

Тя беше наказана на 13 години затвор през 2023 година Личиарди се е занимавал с изнудване като необут на клана на незаконния профсъюз Licciardi Camorra. Тя еше известна като същинска „ madrina “ (кръстница).

Друг образец е Анджела Русо, известна като „ nonna eroina “ (баба хероин)

Тя е обвинена като пощальон на опиати сред Палермо и континенталната част на Италия. По време на процеса през 1982 година тя изясни, че в действителност е работила като началник.

TikTok, прославящ незаконния под земята свят

Съвсем неотдавна, на улично равнище на мафиите, нещата може да се трансформират. Използването на Instagram и TikTok експлодира измежду младите. Неапол е необикновен център на продукцията на TikTok, като доста от младите се концентрират върху мафиотски облици, знаци и послания, както и върху neomelodica (италианска поп музика).

Жените са част от това демонстриране на обществен статус в изявления, показващи най-новите им облекла, пластични интервенции и ваканционни дестинации. Въпреки това, в случай че тези дами бяха значими в незаконната група, те евентуално нямаше да се демонстрират по този метод.  А по-скоро биха се пробвали да не бъдат видяни.

Често тези построени облици са празни, повърхностни илюзии. Те крият от света ежедневната бедност, страдалчество, жертви и тактики за оцеляване на доста дами и фамилии.

Няма „ мафиотски изискан “

Съществуват по-скоро ежедневните терзания да сложите храна на масата. Да не бъдете хванати или убити от противниците си. Да държите децата си надалеч от улицата, с цел да не се причислят към новоизгряващия клан.

Много от тези дами идват от беднотия. Изправен пред живот в ужасяващи жилища, липса на обучение и малко благоприятни условия за работа. Единственият действителен метод за печелене на пари и оцеляване е посредством незаконната стопанска система и проведените незаконни групи. Тези противозаконни благоприятни условия за правене на пари обаче не са постоянни. Това значи, че те към момента нямат обезпечен непрекъснат поток от доходи.

Синьора Анна, да вземем за пример, би трябвало да работи дълги часове като чистачка, с цел да заплати наема си, сметките и да купи храна за нея и брачна половинка си. Той към момента не може да работи.

Средствата към момента са доста нищожни, постоянно няма какво да пести, а от време на време дами като нея остават без пари

Тенденцията на TikTok всъщност отвлича вниманието от справяне с същинските компликации, с които девойките и дамите се сблъскват всекидневно в пространствата на проведената престъпност. То способства за нашето нормализиране на насилието и несъразмерното благосъстояние, което босовете вършат нелегално. Той също по този начин поддържа стандарта за дамите като странични наблюдаващи, които се облагодетелстват от закононарушението, само че не са дейни участници в него.

TikTok може да е цялостен с млади дами, представящи външния тип на дамите си на мафията, само че в последна сметка те омаловажават и бляскат мафиите и проведената престъпност, които остават същински обществен проблем.

Коментарът е на Натали Зауер за The Conversation/Превод: SafeNews
Още вести четете в категорията Свят 
За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР