В живота има хора със способности, които са дадености. Съдбата

...
В живота има хора със способности, които са дадености. Съдбата
Коментари Харесай

Паралелни светове - изложба на скулптора Никола Колев във Варна

В живота има хора със качества, които са дадености. Съдбата ми е разрешила да бъда част от тях и мога да се придвижвам в светове, в които не всеки може. Тези светове назовавам „ паралелни “. Изключително красиви са, наподобяват на нашия, само че не са.
Никола Колев

От 7 септември до 4 октомври арт изложба Le Papillon показва за първи път в независима галерия пред варненска аудитория творчеството на надарения ваятел Никола Колев.

Вернисажът на изложбата е на 7 септември (четвъртък) от 17:00 до 19.00 часа в изложбения салон на галерията на ул. Драгоман 12. Експозицията е разполагаем на ценителите до 4 октомври.

Изложбата включва част от цикъла „ Паралелни светове “, събрал някои от най-емблематичните произведения на създателя , показан сполучливо в Регионалния исторически музей в София през 2022 година Към селекцията са добавени и най-новите му статуи, готови особено за актуалното си показване, изпълнени в присъщия за създателя типичен жанр, само че с по-модерна и раздвижена интерпретация. Изложбата сплотява другите тематики, които са вълнували създателят през годините и е един от методите, с които той отбелязва своята 60-годишнина.

„ Паралелните светове “ на Никола Колев са неговия метод да придвижи естетика, хубост и великолепие в „ действителния “ свят, само че също и метод да насочи своите послания и удивление от силата и изяществото в живота. Общото свързващо звено в разнообразното му творчество е придвижването и неговото тънко балансиране в гъвкавостта на фигурата. Откриваме го в грациозните, превъзходни коне, устремени в бяг или изправени на задните си крака; в силата на внушителните му бикове; в мощта на разперените крила на орлите, участва даже при фините, нежни и грацилни женски фигури. Движението е на всички места. Движението, което поражда напредък, което тласка светът напред и не ни разрешава да останем в коловоза на застиналото всекидневие и съществуване.
Динамиката е неизменима част от неговия изказ , без да бъде натрапчиво афиширана, а по-скоро ловко превърната в част от същността на неговите статуи. Никола Колев, при основаване на фигурите си, постоянно употребява прийом на отрязване и изместване на части от размерите, само че повторното им сливане е по този начин премерено, че фенът е изумен от „ реалистичността " на тази несъществуваща в действителността форма. Семплата и дозирана украса с разнообразни приложни способи – текстури, релефни композиции, апликирани върху плътта на коня, придават една обогатена визия, съчетана с майсторската патина и игра на цветовете. Резултатът е една триизмерна комбинация в преливащи живописни багри, игра на въображението, пренасящ ни във фантастични мистични светове и измерения.

Майсторки изпълнени, скулптурите на Никола Колев впечатляват с умелата симбиоза сред реалистичност и нереална стилизация, по този начин присъщи за неповторимия му различим еластичен жанр. В актуалната експозиция създателят остава правилен на обичаните си тематики, които развива в годините и показва пред аудитория от кавалетна дребна пластика до монументално изпълнени статуи за открити площи – коне, бикове, ангели, птици.

Стилът, в който твори и се развива е вълшебен натурализъм , а творбите му са пропити с фантастичното и метафизическото. Въпреки това той постоянно се придържа към главните детайли на класическата композицията.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР