В живо включване от Плана планина президентът Румен Радев не

...
В живо включване от Плана планина президентът Румен Радев не
Коментари Харесай

Румен Радев иска да остави парламента да свърши полезна работа преди да даде втория мандат

В живо включване от Плана планина президентът Румен Радев не уточни съответно по кое време мисли да даде мандата за сформиране на държавно управление на партията на Слави Трифонов "Има подобен народ ". Вчера ГЕРБ върна проучвателния мандат, защото не получи поддръжка от нито една от партиите. Веднага по-късно президентът разгласи, че в околните дни ще заяви по кое време ще да пристъпи към идната стъпка по Конституцията. Днес Радев беше в Плана планина по отношение на президентската самодейност "Да засадим дърво, да възродим българската гора ".
"Няма избран период сред връчването на първия и втория мандат. Парламентът проработи пламенно, преглеждат се значими законопроекти. Трябва да дадем късмет на Народното събрание да свърши потребна работа, за каквато към този момент има съществени поръчки. Има доста стойности оферти, с изключение на Изборния кодекс. Надявам се да има време да бъдат признати ", сподели Радев.
Както при връчването на мандата на ГЕРБ, по този начин и през днешния ден президентът настоя за сформиране на кабинет в границите на настоящия парламент. Според него партиите са почнали да намират верния звук в диалозите между тях. Той изрази очакване "партиите и актуалното държавно управление да намерят сили и да проявят отговорност за актуализация на бюджета ".
"Ще е извънредно безконтролно милиони пенсионери и бизнеси да останат без поддръжка, тъй като такава не е заложена. Партиите би трябвало да намерят консенсус в името на едно държавно управление, което ще работи в полза на обществото. Разбира се, това е обвързано със сериозна парламентарна поддръжка ", сподели Радев.
Той отхвърли да приказва за сформиране на длъжностен кабинет, защото сега тече парламентарна процедура по сформиране на постоянен подобен. На няколко пъти акцентира, че е значимо партиите да водят разговор между тях, тъй като единствено по този начин могат да изчистят разликите и да се стигне до сформиране на държавно управление. Радев добави, че към момента не е мислил на кого ще даде третия мандат, в случай че "Има подобен народ " се откаже от него или не успее да събере поддръжка за собствен кабинет.
През седмицата ръководителят на парламентарната група на партията Тошко Йорданов на няколко пъти загатна, че най-вероятно ще се стигне до нови избори. Той обаче нито веднъж не отговори съответно какви са проектите на "Има подобен народ ", като уточняваше, че първо би трябвало да получат мандата.
Румен Радев приказва и по тематиката с шпионските кавги, свързани с съветски дипломати, които обгърнаха няколко страни в Европа, в това число и България. Според него "българското държавно управление би трябвало да осъзнае своята отговорност, защото имаме бездънен пробив в персоналната сигурност ". Заради абсурда България изгони няколко съветски дипломати, като последва и реципрочна мярка от страна на Русия. Прокуратурата пък проверява случая.
"Петима чиновници на високо равнище са въвлечени в тези кавги. Има отговорност, която е на службите и органите, които са на директно послушание на Министерския съвет и персонално на премиера. Те дават допуск до класифицирана информация. Трябва да се откри отговор за какво се е случило всичко това и чия е отговорността. Това е работа, която ни следва да вършим със идващото държавно управление, тъй като това се провали в гарантирането на сигурността на класифицираната информация ", сподели Радев.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР