В Женева започна първия Световен форум за бежанците. Ще бъдат

...
В Женева започна първия Световен форум за бежанците. Ще бъдат
Коментари Харесай

Първият Световен форум за бежанците започна в Женева

В Женева стартира първия Световен конгрес за бежанците. Ще бъдат разисквани нови подходи за справяне с мигрантските рецесии.


Въпросът за сирийските бежанци в Турция се чака да бъде измежду акцентите на форума в Женева.

В него ще взе участие и турският президент Реджеп Таийп Ердоган, който съобщи, че ще върне един милион бежанци в Северна Сирия. Това обаче опонира на интернационалното филантропично право, съгласно което репатрирането на бежанци би трябвало да е непринудено и в безвредна страна.

През 2018 година 71 милиона души са напуснали домовете си поради война, спор или гонене. Повечето остават в родните си страни, само че към 26 милиона са избягали зад граница. В Турция се намират най-вече бежанци - над 3 милиона и половина души.
Филипо Гранди, Върховен комисар на Организация на обединените нации за бежанците: Започва ново десетилетие, а през миналите 10 години не се откри решение за 26 хиляди бежанци. Трябва да променим това. Нуждаем се от нова договорка за бежанците и за приемащите ги страни.
В рамките на форума ще се търсят способи за шерване на отговорността, действителни решения за презаселване, както и обезпечаване на обучение и работа на мигрантите. Второто издание на форума ще се организира след четири години.
 © БГНЕС
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР