В Женева първите дипломати на Съединените щати и Русия -

...
В Женева първите дипломати на Съединените щати и Русия -
Коментари Харесай

Блинкен не очаква пробив на срещата с Лавров

В Женева първите дипломати на Съединените щати и Русия - Антъни Блинкен и Сергей Лавров ще разискват украинската рецесия. Преди диалога, Блинкен съобщи, че не чака пробив.

Вашингтон желае безапелационен отговор от Русия, че няма да нахлуе в Украйна, а Москва чака писмен отговор на настояванията за сигурността си.

Междувременно в обява на уеб страницата на съветското външно министерство се споделя, че съветските оферти за гарантиране на сигурността допускат извеждане на войските от НАТО от България и Румъния, които са се включили към Алианса след 1997.

Целта на срещата сред първите дипломати е да се понижи тлеещото напрежение сред Москва и Запада, поради скупчването на военни и бойна техника по границата с Украйна. Според Кремъл това не е подготовка за навлизане, а военни учения. Блинкен идва в Женева, откакто позицията на Вашингтон беше е координирана с Германия, Франция и Англия.

" Заедно с нашите съдружници продължаваме да поддържаме Украйна и да настояваме Русия да деескалира напрежението. Това, което се случва в източна Европа, има значение за целия свят. Заплахите за свободата, демокрацията и върховенството на закона не са единствено районни, те са световни. И по тази причина би трябвало да отговорим дружно ", съобщи Лиз Тръс, министър на външните работи на Англия.

Освен със съгласувана позиция, Блинкен влиза в разговор с Лавров без упования за пробив. Вашингтон не желае Москва да нахлува в Украйна, само че в случай че това се случи, е подготвен на неотложен и съдбоносен отговор.

Най-добрият вид би бил дипломатически излаз от украинската рецесия. От седмици това е американската теза. През декември Русия изиска правни гаранции за сигурността си - писмените оферти бяха изпратени до Съединени американски щати и до НАТО. Сред настояванията на Москва е отвод на Алианса да се уголемява на Изток и евакуиране на военната инфраструктура на Алианса до границите от 1997 година



В уеб страницата на съветското външно министерство са оповестени отговори на журналистически въпроси, като единият от тях е на БНР и гласи следното:

Какво значи за България и Румъния настояването на Русия НАТО да се върне към конфигурацията си от 1997 година - излизане от НАТО, унищожаване на американските бази или?

Отговорът:

Става дума за извеждането на непознати контингенти, техника и оръжие, както и на други стъпки, за връщане към конфигурацията от 1997 година на територията на страни, които не са били членки на НАТО към посочената дата. Това включва България и Румъния.

Срещата Блинкен-Лавров се счита за последната опция за търсене на дипломатически излаз от украинската рецесия.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР