В изявление след срещата на върха премиерът на Република Северна

...
В изявление след срещата на върха премиерът на Република Северна
Коментари Харесай

Ковачевски: Предложението на френското председателство не е приемливо за Северна Македония в тази форма

В изказване след срещата на върха министър председателят на Република Северна Македония Димитър Ковачевски съобщи, че „ в тази форма предлагането на френското председателство за преговорна рамка на страната с Европейски Съюз не е задоволително за него, за президента, за държавното управление и съдружните му партньори”.

" Република Северна Македония е съвсем 18 години претендент за член на Европейски Съюз, а договарянията още не са почнали. Това, което се случва, е сериозен удар върху престижа на Европейски Съюз в района, губим драгоценно време, с което не разполагаме. Република Северна Македония и Албания, само че и районът не можем да си позволим да тъпчем на едно място, поради една държава-членка, която не съумява да се координира и да обезпечи деблокиране на нашия европейски път”, сподели Ковачевски, който повтори тезата си, че не трябва да се позволява двустранни въпроси да станат мултилатерални. По думите му светът разпознава Република Северна Македония като страна, която съумява посредством разговор да реши горещи и тежки въпроси и с такава настройка страната е влезнала в договарянията с България – „ откровеност и с готовност да бъдат решени отворените въпроси въз основата на европейските ценности”.

„ С месеци посветихме времето и силата си за намиране на решение, което ще деблокира процеса за старт на договарянията и за Република Северна Македония и Албания. България от своя страна реши да се върне в предишното и да сложи обсада, която за никого не е от изгода, с изключение на на трети страни, които ще имат отворен терен да попълнят празнините, които ще се отворят с такива недомислени стъпки, което е извънредно значимо от геостратегически аспект”, сподели Ковачевски.

Той още веднъж повтори изискванията на Северна Македония: „ Ясна дефиниция за македонския език в преговорната рамка и ясна отбрана на македонската идентичност; Историческите въпроси да не бъдат критерии в преговорната рамка; Преговорите сред Северна Македония и Европейски Съюз би трябвало да стартират преди началото на процедурата за изменение на конституцията за включване в преамбюла на българите, хърватите и черногорците; Твърди гаранции както от България, по този начин и от Европейския съюз, че България няма да слага нови претенции отвън това, което ще бъде контрактувано в преговорната рамка и двустранния протокол, който към момента не е координиран, а всяко решение ще би трябвало да е съветвано с институциите на Република Северна Македония.”

По думите му в тази си форма предлагането на френското председателство не е задоволително и в случай че до края на юни бъде реализирано схващане за позициите на Северна Македония, Ковачевски съобщи, че страната е готова да се включи в диалози, с цел да може до края на месеца да стартира договаряния.

Ковачевски се обърна и към жителите на Република Северна Македония, които посъветва да са спокойни. „ Ние направихме всичко, в този момент на ход е ЕС”, сподели той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР