В източната част на Демократична република Конго има около 800

...
В източната част на Демократична република Конго има около 800
Коментари Харесай

Обезпокоени от ужаса на войната: Животът в лагерите в Конго

В източната част на Демократична република Конго има към 800 хиляди души, живеещи в бежански лагери покрай град Гома. 

Това оповестява кореспондентът на Voice of America (VOA) , Занем Нети Заиди в своя репортаж от Гома. 

Медицински чиновници, работещи в лагерите, споделят, че доста от хората в тях страдат от психологични проблеми. Група специалисти от неправителствената организация " Лекари без граници " вършат каквото могат, с цел да оказват помощ.  

В лагера Шабинду, отвън Гома, организацията е сложил палатки, където се лекуват десетки разселени лица. Те могат също да вземат участие в лечения с психолози. 

Роуз върви на терапия повече от месец. Тя страда от меланхолия. Жената упреква войната за психическото си положение, само че споделя, че пътят ѝ към възобновяване е почнал. 

“Когато някой бяга от война, той е доста смутен. Така се усещах и аз, само че в лагера се научих по какъв начин да не помни всичко, по какъв начин да успокоя своите мисли ", споделя Роуз. 

Според " Лекари без граници " животът в лагерите към Гома е предизвикателство.  Всеки ден медицинският личен състав споделя, че към 70 дами, оживели от полово принуждение, посещават шестте здравни заведения на организацията, които се намират в лагери покрай Гома. 

Фаустин Хакизимана е началник на лагер “Буленго ”. Той споделя, че нуждата от психолози е по-спешна от всеки път. 

Хакизимана отбелязва, че забележителна част от разселеното население в лагера се бори с психологични проблеми. 

“Когато разгледахме същинския проблем, открихме, че мнозина са били обезпокоени от ужасите на войната, а други са били изнасилвани. Ето за какво толкоз доста дами страдат от психологични болести ", разяснява той. 

“Повечето от хората, които срещаме, демонстрират признаци на тревога и посттравматични проблеми. Ние вършим три групови сесии дневно, като всяка група се състои от 10 души ”, добавя той.  

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР