В Източна Украйна вървят псевдореферендумите, в които хората са принуждавани

...
В Източна Украйна вървят псевдореферендумите, в които хората са принуждавани
Коментари Харесай

Референдумът в Херсон: Ходят от врата на врата


В Източна Украйна вървят псевдореферендумите, в които хората са принуждавани да вземат участие. Юрий Соболевски, заместител началник на районния парламент на Херсон акцентира, че не може да става и дума за свободно гласоподаване.

" Нашият избор е Русия " - написа на плакатите за " референдума " в Херсон

Как съветските окупатори се пробват да накарат хората да гласоподават, какво чувате от Херсон?

Юрий Соболевски: . Хората са принуждавани да гласоподават: те би трябвало да отидат до изборните секции, а окупационната власт е отворила доста малко секции. Те са там единствено, с цел да допълват картината - сякаш хората ще отидат непринудено. Но те не отиват. Затова.

Как наподобява съответно тази насила към гласоподаване? Каква информация имате?

Юрий Соболевски: Те вървят от врата на врата - нормално по двама - и носят урна и бюлетини за гласоподаване. Има и въоръжени бойци от съветската Национална армия, които следят всичко. Ако човек е посетен у дома при такива условия, е извънредно мъчно да откаже да гласоподава. Никой не знае какво ще последва.

" Ще бъде прегледан всеки обособен случай "

Смятате ли, че в Херсон към момента има хора, които мислят проруски и сътрудничат на окупацията?
Редакцията предлага
Юрий Соболевски: Да, в Херсон има хора, които сътрудничат. Но техният брой в действителност е най-малък, в случай че ги сравним с общия брой на популацията. Ето за какво окупаторите са принудени да водят хора от Крим (анексиран от Русия през 2014 година в нарушаване на интернационалното право - бел. ред.) или от Руската федерация. Всъщност те са преселили в регионите свои лични сили..

към този момент разгласи, че ще постанова съществени санкции: тези, които вземат участие в сходни насилствени гласувания или ги провеждат или финансират, могат да бъдат преследвани за държавна измяна или за нарушение на териториалната целокупност на страната. Това вярно ли е, щом хората са принуждавани да гласоподават?

Юрий Соболевски: Ако някой е взел участие в това гласоподаване под напън, няма да се счита, че е направил закононарушение и няма да бъде наказван. Вижда се, че това се прави просто, с цел да се запазят животът и здравето. От правна позиция тези хора са изцяло чисти. Ще бъдат наказвани участниците в това шоу - да вземем за пример тези, които непринудено са отишли до изборните секции. Това е задача на проверяващите органи. Те ще преглеждат и изследват всеки обособен случай.

Бягството от Херсон е съвсем невероятно

А тези, които желаят да избягат от окупираните територии? Това и преди беше рисково, а в този момент допустимо ли е изобщо?

Юрий Соболевски: Това е извънредно мъчно. Искам да напомня: по време на цялата окупация нямаше нито един филантропичен кулоар, по който Руската федерация да ни разреши да евакуираме хора и да докараме филантропична помощ.

Съществува маршрут през Запорожие - само че той е извънредно сложен и изискванията, които Руската федерация е основала там, са просто безчовечен. Върви се дни наред по пътя в нищото в очакване да може да се направи идната стъпка напред. Наскоро се появи информация, че на младите мъже във възраст, на която могат да бъдат мобилизирани, въобще не им е разрешено да напущат регионите.

Юрий Соболевски е заместител ръководител на районния парламент в Херсон. Той е избягал от съветската окупация на района и по съображения за сигурност обитава отвън Херсон.

 
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР