В изслушването си за шеф на БНБ Андрей Гюров от

...
В изслушването си за шеф на БНБ Андрей Гюров от
Коментари Харесай

Приоритет на Гюров от ПП за шеф на БНБ: Компании като Nexo с достъп до пазара на финансови услуги

В чуването си за началник на Българска народна банка Андрей Гюров от „ Продължаваме промяната ” показва като собствен главен приоритет високотехнологичните и започващи компании да бъдат позволени до бранша, а освен банките, припомня Tribune.bg.
Прочетете още
Под новаторска компания се схваща и такива свързани с криптоиндустрията, каквато е разследванета Nexo.

„ На трето място слагам посрещането на провокациите като цифровата промяна във финансовия бранш, в който Българска народна банка би трябвало да играе водеща, а не догонваща роля. Това значи да се обезпечи еднакъв достъп на компании от финансовия бранш до пазара на финансови услуги. Поради естеството на своята активност – банките ще не престават да имат водеща роля в България на пазара на финансови услуги, само че този пазар не следва да слага бариери пред влизането на нови и новаторски компании, които специализират в даването на сходни артикули с по-високо качество и по-ниска цена. В този смисъл лицензионните производства следва да се правят в границите на нормативната уредба без утежняване на процедурата, отвън рамките на закона. Това би привлякло голям брой иновитивни компании, които оферират услуги с висока добавена стойност и могат да създадат България желана пълномощия за започващи компании ”, показва Гюров.

Припомняме, че точно настояването на „ Продължаваме промяната ” Андрей Гюров да стане началник на Българска народна банка стана и причина за раздора сред някогашните съдружни сътрудници Политическа партия и Има Такъв Народ.

Появи се и информация, че депутати на Кирил Петков и Асен Василев са отправяли закани към претендента на Има Такъв Народ за началник на Българска народна банка Любомир Каримански.

В общественото пространство излезе информация за свързани лица от Демократична България и Политическа партия с компанията, а от самата Nexо потвърдиха, че са финансирали предизборни акции на Демократична България, водени само от „ будна гражданска съвест “.

Преди година съпредседателят на Политическа партия и някогашни финансов министър Асен Василев пък признава за желанията си да вкара в България крипторазплащането.

Преди година в изявление за „ Блумбърг “ той споделя, че се водят диалози с Българска народна банка и някои играчи в криптоиндустрията, с цел да се ревизират опциите и дали има смисъл да се подхващат следващи стъпки.

Прокуратурата също разкри, че преди шест месеца някогашен финансов министър е приел в кабинета си и във финансовото министерство шефовете на разследваната за криптоизмами компания Nexo.

От думите на зам.-главния прокурор Борислав Сарафов излиза наяве, че Асен Василев в качеството му на финансов министър е провел среща сред български банки и Nexo, на която е изискал да се обмисли по какъв начин през системата БОРИКА да се заплаща с криптовалути. Както е известно, компанията Nexo има лична едноименна криптовалута.

" По свидетелски показания е имало среща, извършена в Министерство на финансите, проведена персонално от някогашен министър на финансите. На нея са участвали сдружения, които се занимават с криптовалута. Целта на срещата е била по какъв начин системата за разплащане БОРИКА може да стартира да се разплаща и с криптовалута ”, изясни представителят на основния прокурор Сийка Милева.

От думите й стана ясно още, че занапред ще се откри кой е бил на срещата.
" Въпросната намира се е случила преди към половин година ”, добави от своя страна заместител основният прокурор Борислав Сарафов.

Както е известно, по това време финансов министър е бил Асен Василев, само че Сарафов не удостовери дали става въпрос за него.

Вчера стана известно, че държавното обвиняване проверява така наречен криптобанка, чието лице е някогашният депутат Антони Тренчев. Разследването се води за пране на пари, финансови закононарушения и компютърни измами. Появиха се подозрения за връзки на Nexo с " Продължаваме промяната ".

Над 20 са разпитаните очевидци по абсурда с криптобанката Nexo. Някои от тях са анонимни очевидци. Има лица, които се притесняват за сигурността си. Четирима души са привлечени като обвинени, стана ясно от изказване на Националната следствена работа.

Иззети са компютри, пари, криптоактиви. привлечени като обвинени са четири лица поради това, че от началото на 2018 година

До през вчерашния ден на територията на България, Англия, Швейцария и Каймановите острови са взели участие (един от тях е ръководил) ОПГ за пране на пари, данъчни закононарушения, компютърни измами и банкова активност без лиценз. На всички обвинени е наложена възбрана за овакантяване на страната ", съобщи шефът на Национална следствена служба Борислав Сарафов.

На двама от обвинените е наложена мярка " парична гаранция " - надлежно по 1 и 2 млн. лева Другите двама се търсят. Няма публични данни те да са напускали страната.

Вероятно става въпрос за Антони Тренчев и Коста Кънчев, за които се твърди, че се намират в Дубай.

Установено е, че част от транзакциите са били насочвани към Мохамед Махмуд Айеш, апетитен от Израел за терорист към палестинската терористична формация " Хамас ".

Осем американски щата започнаха офанзива против криптобанката Nexo, учредена и ръководена от българите Коста Кънчев и Антони Тренчев. Проблемът е в нерегистриран продукт за криптовалута на компанията.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР