В израз на почит към донорите на органи и техните

...
В израз на почит към донорите на органи и техните
Коментари Харесай

Засадиха 11 рози – по една за всеки спасил живот тази година

В израз на респект към донорите на органи и техните близки през днешния ден, в Розовата градина на донорите в парковото пространство на НДК, бяха засадени 11 рози – колкото са донорите през 2022 година.
На събитието участваха
трансплантирани, близки на донори, заместител изпълнителният шеф на Изпълнителна организация „ Медицински контрол “ доктор Димитър Илиев, представители на организацията и на Министерството на здравеопазването.

Розовата градина беше основана като знак на благодарност и признателност към донорите и техните фамилии през 2020 година от Министерството на здравеопазването и ИА „ Медицински контрол ”.

Инициативата беше на Сдружение на пациентите с дихателна непълнота и белодробна трансплантация.
Зам. изпълнителният шеф
на ИАМН съобщи, че броят на разпознатите донори е невисок заради редица аргументи. Той означи, че пандемията от COVID-19 се е отразила върху активността на интензивните отделения.



„ Националната акция в поддръжка на донорството и трансплантацията „ Да! За живот! “ има за цел да увеличи информираността на хората за смисъла на донорството на органи за избавяне на извънредно нуждаещи се пациенти, за които трансплантацията е единствен късмет за живот “, добави доктор Илиев.

Той напомни, че един донор може да избави 8 човешки живота. Илиев акцентира, че продължава работата по разрешаване на казуса с ниския брой разпознати донори, с цел да бъде доближат най-малко средноевропейският брой на трансплантации в страната. За задачата регулярно се организират образования на лекари
До края на годината се чака
да бъде оголен трансплантационен център в болница „ Св. Марина “ във Варна, с цел да не е належащо използването на аероплан при донорска обстановка в Източна България. Това заяви зам. изпълнителният шеф на ИАМН.



Към 5 октомври трансплантация на орган чакат 901 български жители. 802-ма са нуждаещите се от трансплантация на бъбрек, 33-ма чакат сърдечна трансплантация, 37 пациенти се нуждаят от трансплантация на черен дроб, а 18 наши сънародници чакат своята белодробна трансплантация.

Донорството е безплатен акт на даряване. Донор може да бъде всяко лице в положение на медицински открита мозъчна гибел, при което няма медицински контраиндикации, като тежки инфекциозни и онкологични болести.



Органна трансплантация се прави в краен етап на тежки болести. Tя има темперамент на животоспасяващо лекуване в случаите на сърдечно, белодробно, чернодробно или бъбречно заменяне и води до смяна на качеството на живот. 
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР