В Израел се провеждат 23-те предсрочни избори за Кнессет (парламентът

...
В Израел се провеждат 23-те предсрочни избори за Кнессет (парламентът
Коментари Харесай

Предсрочни парламентарни избори в Израел на фона на засилени мерки срещу епидемията

В Израел се организират 23-те предварителни избори за Кнессет (парламентът на страната).

В страната ще действат 10 840 изборни секции. Повечето от тях отвориха в 7:00 ч. локално време и ще бъдат затворени в 10:00 ч. В дребните градове гласуването ще се организира от 8:00 до 20:00 часа. Списъците с гласоподаватели включват повече от 6,4 милиона души, само че към половин милион израелци с право на глас живеят непрекъснато в чужбина и не вземат участие в избори.

За трети следващ път през последните 11 месеца се организират парламентарни избори в Израел, защото водещите политически сили не съумяха да основат съдружно държавно управление – нито след априлските избори за 21-ия Кнессет, нито през септември за 22-ия Кнессет. Около три дузини политически партии и блокове се кандидатират за Кнессет, претендирайки за места в 120-местния парламент.

Според полицията, повече от 18 000 служители на реда, граничари и доброволци ще подсигуряват за сигурността на гласоподавателите в Израел. Контролните пунктове на границата с палестинските територии на Западния бряг и Ивицата Газа са затворени през днешния ден.

Специални ограничения са подхванати от управляващите на страната заради епидемията от ковид в света. В Израел през последните няколко дни бяха разпознати няколко души, върнали се от пътувания в чужбина. Властите на страната взеха строги ограничения за попречване на епидемията, като стопираха полетите до Китай и Тайланд и не разрешиха визити в страната на чужденци, които през последните две седмици са обитавали в Австралия, Италия, Япония и Южна Корея, както и Тайланд, Хонконг, Макао и Сингапур.

За жителите на Израел, които се връщат от тези страни, както и тези, които са имали контакт с болните, се предлага строга 14-дневна карантина, което допуска отвод да посещават публични места. Така в деня на гласуването над 5 500 израелци се постанова да бъдат под карантина. За да могат те да упражнят правото си на глас, през днешния ден за тях са проведени 16 специфични палатки за гласоподаване, ситуирани надалеч от многолюдни места и разпръснати из цялата страна, като гласоподавателите ще бъдат отделени от членовете на изборните комисии посредством транспарантна бариера. Избирателите ще получат специфичен предпазен комплект, включващ маска, ръкавици, химикалка за еднократна приложимост. След гласуването тези детайли ще бъдат унищожени.

Избирателната интензивност на последните избори през септември 2019 година беше 69,4%, което е с 1,5% повече спрямо април 2019 година За да се усили изборната интензивност, денят на гласоподаване е разгласен за заплатен отпуск в Израел. Затворени са учебни заведения и детски градини.

Според израелската статистическа работа, 79% от имащите право на глас са евреи, 16% са араби (мюсюлмани, християни и други), а други 5% са християни с други националности и жители с неутвърден статус.

Веднага след затварянето на всички изборни секции ще бъдат оповестени първите планирани резултати.

Ден преди третите избори в Израел за година министър председателят Бенямин Нетаняху даде обещание, че в случай че бъде определен още веднъж, ще анексира част от окупирания Западен бряг в границите на седмици. Той разгласи “четири огромни незабавни задачи ”. Сред тях са сключване на “исторически ” контракт за защита със Съединените щати, основен съдружник на Израел, и “изкореняване на иранската опасност ”, без да прецизира проекта си за Техеран.

Той неведнъж се ангажира да спре ислямската република да създава нуклеарно оръжие и не изключи потреблението на мощ.

Нетаняху също по този начин се разгласи за въздържане на ирански и съюзни сили, настоящи в прилежаща Сирия.

Израел постоянно изстрелва ракети, които, съгласно негови изказвания, са по ирански цели в Сирия, където елитните ирански сили и съюзните милиции играят основна роля в спора на страната.

Нетаняху съобщи, че четвъртата му „ незабавна “ цел, в случай че завоюва различен мандат – макар изправянето пред правосъден развой по голям брой обвинявания в корупция – ще бъде съществена икономическа промяна, която да смъкна високите разноски за живот в Израел.

След неубедителните избори през април и септември, последните изследвания на публичното мнение сложиха десния Нетаняху и неговия центристки противник Бени Ганц съвсем на равни позиции в гласуването през днешния ден. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР