В Израел е най-дългата солна пещера в света, в района

...
В Израел е най-дългата солна пещера в света, в района
Коментари Харесай

С над 10 км, пещерата Малхам е най-дългата солна пещера в света

В Израел е най-дългата солна пещера в света , в региона на Мъртво море, оповестява университет в Йерусалим, представен от ДПА. По-рано, районният противник на Израел, Иран съобщи, че това е пещерата " Три Ен " с дължина 6,85 километра на остров Кешм .

Пещерата Малхам в Израел се намира в планината Содом , която се намира на 170 метра под морското ниво в югозападния завършек на Мъртво море.

Международен екип е картографирал солната пещера и на 10-ти километър към този момент претендира за най-дългата солна пещера в света. Откритието е направено от експедиция, ръководена от Центъра за проучване на пещерите в Еврейския университет, Израелския пещерен проучвателен клуб и Пещерен клуб и спелео училише " София ", България както и 80 пещерняци от девет страни .

Понастоящем екипът обработва дефинитивни данни, с цел да сътвори електронна карта на пещерата и да разгласява своите констатации. Екипът на проучването включва пещерняци от Израел, България, Франция, Англия, Хърватия, Румъния, Германия и Чешката република .

Снимки, направени в пещерата, демонстрират грандиозно разнообразие от соли сталактити и солни кристали. Ефраим Коен, член на Центъра за проучване на пещерите в Еврейския университет, изясни: " Картирането на Малхам е сложна работа. Ние, пещерняците, работим 10 часа дневно подземен, пълзим през ледените солени канали, като заобикаляме солни сталактити и солни кристали. Там долу се усещаше като на друга планета ".

" Следващата ни последна стъпка е да начертаем най-тесните и най-трудните за постигане места . Когато свършим, евентуално ще прибавим няколкостотин метра до впечатляващата 10-километрова дължина на Малхам ", добавя той.
 Български пещерняци влизат в солните пещери на планината Содом
Български пещерняци влизат в солните пещери на планината Содом

Българският екип е в основата на електронно картиране с нови методики
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР