В изпълнение на Проект „Център за обществена подкрепа и Дневен

...
В изпълнение на Проект „Център за обществена подкрепа и Дневен
Коментари Харесай

Община Мездра предоставя две нови социални услуги за деца в риск и с увреждания /снимки/

В осъществяване на Проект „ Център за социална поддръжка и Дневен център за поддръжка на деца с увреждания и техните фамилии в община Мездра “, финансиран от Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси “ (ОПРЧР) 2014-2020 година, Община Мездра дава две нови обществени услуги, предопределени за деца с увреждания и за деца в риск. Това са Дневен център за поддръжка на деца с увреждания и техните фамилии и Център за социална поддръжка.
Дневният център за поддръжка на деца с увреждания и техните фамилии дава комплекс от действия и грижа в общността за деца с увреждания, с които ще се обезпечат условия за тяхното обслужване денем, отговарящо на потребностите им.
Новата обществената услуга предлага изцяло обслужване денем, което задоволява ежедневните здравни, обществени и рехабилитационни потребности на децата с увреждания, както и организацията на тяхното свободно време и персонални контакти, даването на храна и време за игри и отдих, възстановяване качеството на живот на децата с увреждания и техните фамилии.
Дневният център разполага със профилирано съоръжение и обзавеждане, според от съответните потребности на децата. Той е с потенциал 30 места за целодневна и почасова грижи за деца с увреждания до 18-годишна възраст и 60 консултативни услуги. Всички услуги се дават целодневно и почасово.
Социалната услуга включва следните действия:
• Рехабилитация и физиотерапия на потребителите;
• Психологична намеса (фамилна и самостоятелна психотерапия);
• Логопедични занимания;
• Педагогическа поддръжка за образование и обучение;
• Свободни действия - арттерапия, занимателни игри и други;
• Работа с родители - образуване и осъществяване на групови срещи с родители и даване на консултантски услуги;
• Сензорна терапия/ психо-сензорна терапия;
• Осъществяване на персонални контакти и придобиване на обществени умения в другарска конюнктура, безвредна и приятна среда;
• Предоставяне на храна;
• Предоставяне на профилиран транспорт.
Центърът за социална поддръжка (ЦОП) дава комплекс от обществени услуги, предопределени за деца и фамилии, за попречване изоставянето на децата и настаняването им в профилирани институции, предварителна защита на насилието и отпадане от учебно заведение, деинституционализация и реинтеграция на деца, образование в умения за независим живот и обществена интеграция на деца от институции, консултиране и поддръжка на фамилии в риск, оценяване, образование и поддръжка на приемни родители и осиновители, консултиране и поддръжка на деца с поведенчески проблеми и прояви.
В него се обезпечават услуги за незабавен банкет на деца или деца и родител/лица, които поставят грижи за детето при положение на спешна обстановка, като за задачата са основани 4 места за незабавно настаняване. Капацитетът на Центъра е 100 консултативни случая.
В ЦОП-а се оказва психическа поддръжка и консултиране на деца за възобновяване и възстановяване на връзките им със фамилията, развиване на умения за живот, справяне с експанзия, мъчно държание, възстановяване на взаимоотношенията с връстници, педагогическа поддръжка на деца, които срещат компликации в учебно заведение, поддръжка на фамилията, информиране и консултиране на родителите за: обезпечаване на безвредна и сигурна среда за детето, повишение на уменията им за полагане на положителни грижи за детето, попречване на риск от принуждение, правене и подаване на разнообразни документи в локални и държавни институции, търсене и намиране на работа, приемане на здравни услуги - избор на персонален доктор, профилактични прегледи, нужда от лекуване в болница, благоприятни условия за прилагане на други услуги, както и обезпечаване на незабавен банкет на деца или деца и родител/лица, които поставят грижи за детето при положение на спешна ситуация-4 места за незабавно настаняване.
Основна цел на плана е обезпечаване на поддръжка за продължение на процеса по деинституционализация, посредством осъществяване на модели за качествена различна грижа за деца, настанени в институции, в това число и за деца с увреждания и деца с нужда от непрекъсната здравна грижа, гарантираща им живот в фамилна среда и еднакъв достъп до услуги за обществено включване на територията на община Мездра, както и основаване и даване на обществени и интегрирани здравно-социални услуги в общността, учредени на потребностите на всяко дете и лице.
Проектът е на общата стойност 1 783 092,68 лева, от които 1 515 628, 78 лева европейско финансиране и 267 463,90 лева национално съфинансиране, а срокът за неговото осъществяване - 30 месеца. Той се осъществя по Процедура BG05M9OP001-2.019 „ Продължаваща поддръжка за деинституционализация на децата и младежите - ЕТАП 2 - даване на обществени и интегрирани здравно-социални услуги за деца и фамилии - КОМПОНЕНТ 1 “ на ОПРЧР 2014-2020 година

Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР